Ανήκε στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης και το όνομα προέρχεται από την πομπή των Παναθηναίων, η οποία απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Η περίοδος της ακμής της οδού.
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η αρχαία οδός Παναθηναίων αποτελεί τη σημερινή είσοδο του χώρου της Αρχαίας Αγοράς, περνά μπροστά από τη Στοά του Αττάλου και την αποκαλούσαν και «Δρόμο». Ανήκε στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, το πλάτος της ξεκινούσε από 10-12μ και κατά τόπους έφτανε τα 20μ. Το πλάτος αυτό διατηρήθηκε έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Το όνομα προέρχεται από την πομπή των Παναθηναίων, η οποία απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα.
Τι δε βλέπω;
Τα Παναθήναια, εκτός από την πομπή προς τιμήν της Αθηνάς, περιελάμβαναν αθλητικούς, μουσικούς και θεατρικούς αγώνες. Ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης. Ξεκινούσε από το Δίπυλο (βορειοδυτική πύλη του τείχους της Αθήνας στην περιοχή του Κεραμεικού) και κατέληγε στα Προπύλαια της Ακρόπολης. Εκατέρωθεν, υπήρχαν σημαντικά κτίρια κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, χωρίς να λείπουν και οι πρόχειρες κατασκευές, οι τέντες, οι πάγκοι πώλησης προϊόντων και καθίσματα. Επί ρωμαϊκής περιόδου, μεγάλο τμήμα του δρόμου και της πλατείας καταλήφθηκε από το Ωδείο του Αγρίππα. Από τον 1ο αιώνα μ.Χ. έπαψαν να κτίζονται νέα κτίρια, αλλά μεταφέρονταν ολοκληρωμένα κτίρια από άλλα μέρη της Αθήνας και της Αττικής και τοποθετούνταν στους κενούς χώρους μεταξύ των υπαρχόντων κτισμάτων. Επίσης, κάτω από την οδό υπήρχε αγωγός για τη συλλογή των νερών της βροχής.
Βιβλιογραφία
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19808
Τελευταία επίσκεψη: 16/8/2015
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος
Thompson H.A., Wycherley R.E., (1972), The Athenian Agora, results of excavations conducted by the American School of Classical Studies at Athens, v.6, The Agora of Athens, the History, shape and uses of an ancient city center, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey