Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Το Ολυμπιακό Μουσείο προσφέρει ένα πανόραμα της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    2021 Εγκαινιάστηκε στις 14 Μαΐου.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Στο δυτικό τμήμα του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στεγάζεται το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), επομένως, η εμπειρία του μουσείου συνδέεται άμεσα με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους που φιλοξένησαν τα γεγονότα της 28ης Ολυμπιάδας. Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του μουσείου είναι μινιμαλιστική και με τη συνδρομή της τεχνολογίας, η μόνιμη συλλογή μάς ταξιδεύει από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους σύγχρονους. Εκτίθενται φυσικά, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα. Περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως ο κότινος (στεφάνι αγριελιάς, έπαθλο των αρχαίων ολυμπιονικών), ιστορικά λευκώματα, αντικείμενα αθλητών, μετάλλια, ολυμπιακές δάδες και αντικείμενα της τελετής έναρξης των αγώνων του 2004. Κομβικές ενότητες της έκθεσης είναι η γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, η αναβίωσή τους στην Αθήνα το 1896, η επιστροφή τους στην Ελλάδα το 2004, η πρώτη συμμετοχή γυναικών στους αγώνες, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι ολυμπιονίκες και οι παραολυμπιονίκες.

Τι δε βλέπω;

Ήταν στα σχέδια να υπάρχει ολυμπιακό μουσείο αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε να αναδειχθεί η σημασία τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη για πολλά χρόνια, όπως δεν αξιοποιήθηκαν μεταολυμπιακά πολλές ευκαιρίες και ακριβές εγκαταστάσεις. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη του ολυμπιακού πνεύματος, της ιστορίας των αγώνων και της πολιτιστικής διάστασης των αγώνων και του φίλαθλου πνεύματος. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία με πολλά μουσεία του κόσμου, όπως το Βρετανικό, το The Met, το Ερμιτάζ, αλλά και ελληνικά όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Μουσείο Μπενάκη. Πολλοί αθλητές και συλλέκτες δώρισαν αντικείμενα στο μουσείο, όπως ο Πύρρος Δήμας, η Σοφία Μπεκατώρου, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, η οικογένεια Καυταντζόγλου κ.α. Οι δραστηριότητες του μουσείου επεκτείνονται σε σεμινάρια, περιοδικές εκθέσεις και συγγραφή ειδικών εκδόσεων.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών

 

Μητρόπουλος Γ., (2021), Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Όλη η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε έναν εντυπωσιακό χώρο, στο Euronews,

https://gr.euronews.com/2021/06/03/olympiaco-mouseio-athinas-oli-i-istoria-ton-olympiacon-agonon-se-enan-entiposiako-choro

Τελευταία επίσκεψη 7/4/2022

 

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας (2021), Το μουσείο, εκθέσεις,

https://athensolympicmuseum.org/el/

Τελευταία επίσκεψη 7/4/2022