Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Όρος Αιγάλεω

Το όρος Αιγάλεω -μαζί με τη συνέχειά του, το Ποικίλο όρος- είναι το χαμηλότερο από τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη της Αθήνας και στην κορυφή του, ο Ξέρξης είδε την ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1960 Υπέστη τεράστιες οικιστικές πιέσεις κατά τη δεκαετία αυτή.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το όρος Αιγάλεω είναι το μικρότερο από τα βουνά του λεκανοπεδίου της Αθήνας, με ύψος μόλις 463μ. και είναι το δυτικό άκρο της πόλης. Αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα και αυτό δείχνει ότι πιθανότατα δεν είχε ποτέ πολύ υψηλή βλάστηση. Θεωρείται ενιαίος ορεινός όγκος με το Ποικίλο όρος (βορειότερα), με το οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα Δαφνίου, τη δυτική είσοδο της πόλης, από όπου περνάει η Ιερά Οδός, ήδη από την αρχαιότητα. Πάνω στο βουνό σχηματίζονται μικρά οροπέδια και η θέα από την κορυφή είναι εντυπωσιακή. Μπορεί κανείς να δει το Σαρωνικό Κόλπο, το λιμάνι του Πειραιά, ολόκληρη την παραλία της Αθήνας, τη Σαλαμίνα, την Ελευσίνα, το Θριάσιο πεδίο, τα υπόλοιπα βουνά περιμετρικά της πόλης, τη λίμνη Κουμουνδούρου και φυσικά, ολόκληρη την πόλη από ψηλά.

Τι δε βλέπω;

Στην κορυφή του Αιγάλεω, ο Ξέρξης έστησε τη σκηνή και το θρόνο του για να παρακολουθήσει τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Όταν ο περσικός στόλος ηττήθηκε, έφυγε βιαστικά, την παράτησε όπως ήταν και οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τα ξύλα της για την κατασκευή της σκηνής του θεάτρου. Τότε γεννήθηκε και η λέξη σκηνή στο θέατρο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του βουνού. Επικρατέστερη είναι από τα αίγα+λέως, δηλαδή ο λαός των κατσικιών, από την δραστηριότητα κτηνοτρόφων στο βουνό. Με την έλευση των προσφύγων του 1922 και του φονικού χειμώνα του 1941, το βουνό υλοτομήθηκε ανεξέλεγκτα για να μπορούν οι κάτοικοι να θερμανθούν. Επίσης, οι γαλλικές εταιρείες των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, απόθεταν τα απόβλητα στο βουνό. Κάποιες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κάνουν λόγο για επιστημονικές μελέτες, κατά τις οποίες η περιοχή είναι μη κατοικήσιμη για τουλάχιστον 1000 χρόνια, εξαιτίας των μπαζών και της παλαιάς χωματερής. Παρά την οικολογική καταστροφή (απόβλητα, οικιστικές πιέσεις, βόσκηση), η άγρια ζωή επέστρεψε, με διάφορα ποώδη φυτά, θηλαστικά, πτηνά, έντομα, σκαθάρια και ερπετά.

Βιβλιογραφία

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών

 

Κατσογιάννη Σ, (χ.χ.), Όρος Αιγάλεω, Urban Point

https://www.urbanpoint.gr/

Τελευταία επίσκεψη 18/2/2020

 

Urban Blog, O.X.A.Δ.Α. Σχιστού- Περάματος,

http://banousis.blogspot.com/2012/03/blog-post_13.html

Τελευταία επίσκεψη 18/2/2020