Το Παγκράτι είναι μια συνοικία της πόλης με πολλά αξιόλογα σημεία, όπως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Α" Νεκροταφείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Είναι μια πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη συνοικία του κέντρου της Αθήνας με πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα όλων των ειδών, αρχιτεκτονικά σημαντικά κτίρια (π.χ. μοντερνισμού με αρ ντεκώ στοιχεία) και καταστήματα εστίασης, όπως καφετέριες, εστιατόρια και bars για όλα τα γούστα. Στο Παγκράτι μπορεί κανείς να βρει από γκουρμέ εστιατόρια και wine bars, έως street food και παραδοσιακές ταβέρνες. Τα καταστήματα αυτά δε βρίσκονται σε ένα σημείο, αλλά σε διαφορετικές «γωνιές» της συνοικίας. Δυστυχώς, η μεγάλη επισκεψιμότητα της περιοχής έχει επιφέρει και σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους, όπως ηχορύπανση σε ακατάλληλες ώρες και μεγάλη δυσκολία στη στάθμευση των οχημάτων τους.
Τι δε βλέπω;
Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή υπήρχε ο δήμος Άργας. Το όνομα Παγκράτι ενδεχομένως προέρχεται από το αρχαίο ιερό του Παγκράτους Ηρακλέους στη συμβολή των σημερινών οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου Β΄. Η ονομασία αυτή, ωστόσο, δε δόθηκε στην περιοχή πριν το 1891, οπότε εκδόθηκαν γερμανικοί χάρτες, στους οποίους αναφερόταν πρώτη φορά αυτό το όνομα. Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Εδώ επίσης έζησαν λογοτέχνες, όπως οι Βάρναλης, Δούκας και Ψαθάς, επιστήμονες και καλλιτέχνες (π.χ. Μάνος Χατζιδάκις). Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί χώροι πολιτισμού, ιστορικά μνημεία και ένα από τα δύο Βαρβάκεια γυμνάσια.
Βιβλιογραφία
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Κέιντ Ν., (2013), Αθήνα, η αλήθεια, αναζητώντας το Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα», Σαββάλας