Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Πλάκα

Η Πλάκα είναι η παλιά πόλη της Αθήνας με τη νεοκλασική και νησιωτική αρχιτεκτονική.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    Στις δεκαετίες 1960-1980 παρήκμασε εξαιτίας της υπερβολικής τουριστικοποίησης και της υποβάθμισης. Βάσει σχεδίου, απομακρύνθηκαν θορυβώδη νυχτερινά μαγαζιά, διαφημιστικές πινακίδες κι έγιναν πεζοδρομήσεις. Σήμερα ξανακατοικείται και οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλές.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η Πλάκα είναι η παλαιότερη συνοικία της πόλης, χτισμένη στους πρόποδες της Ακρόπολης. Αρχιτεκτονικά περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ρυθμών, με κυριότερο τον κλασικισμό σε πιο λαϊκή απόδοση. Υπάρχουν επίσης λίγα κτίρια βυζαντινής, οθωμανικής και οθωνικής περιόδου, εκλεκτικισμού και ακόμη λιγότερα του μοντερνισμού. Ωστόσο, κυρίαρχο στοιχείο στις περισσότερες οικίες της Πλάκας είναι οι εσωτερικές αθηναϊκές αυλές. Η Πλάκα είναι διάσημη για τις ταβέρνες της, στις οποίες μπορεί κανείς να γευτεί την ελληνική κουζίνα και τα παραδοσιακά ποτά. Ορισμένες από τις ταβέρνες αυτές έχουν και ζωντανή ελληνική μουσική. Η συνοικία αυτή προσφέρεται κυρίως για ήπιες μορφές διασκέδασης και περιπάτους στα σοκάκια της.

Τι δε βλέπω;

Το όνομα “Πλάκα” εμφανίστηκε το 16ο αιώνα και αφορούσε κυρίως την περιοχή γύρω από το μνημείο του Λυσικράτη. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος: η πρώτη αποδίδει το όνομα σε μια λευκή μεγάλη πλάκα που υπήρχε στη συμβολή των οδών Θέσπιδος, Αδριανού και Τριπόδων. Η δεύτερη συνδέεται με την επίπεδη μορφή του εδάφους. Η τρίτη συνδέει το όνομα με την αρβανίτικη λέξη “πλακ” που σημαίνει “παλαιός” εννοώντας την παλιά πόλη. Η εκδοχή αυτή είναι η επικρατέστερη μιας και οι Αρβανίτες στην περιοχή ήρθαν το 16ο αιώνα. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, η Πλάκα ήταν ο πυρήνας της πόλης. Οι περιορισμοί στη δόμηση λόγω αρχαιοτήτων δε στάθηκαν ικανοί να ανακόψουν την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις. Κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού βασιλείου, υπήρξε αγαπημένος «προορισμός» αρχαιοκάπηλων. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 υπήρχε συζήτηση για κατεδάφισή της, ώστε να ανασκαφεί ολόκληρη η αρχαία πόλη που βρίσκεται από κάτω. Η συζήτηση αυτή παραμένει –αν και ανεπίσημα- μέχρι τις μέρες μας, χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα άρσης της απόφασης διατήρησης της Πλάκας. Επίσης ταυτίζεται με τη φιγούρα του μπαρμπα- Γιάννη του Κανατά, τις πρώτες παραστάσεις του “διαφθορέα” Καραγκίοζη, τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και τον πετροπόλεμο (παλαιό Κυριακάτικο παιχνίδι).

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Μακρογιάννη Μ., (1995), Ματιές στην Αθήνα που έφυγε, τ.1, Φιλιππότη

Φιλιππίδης Δ., (2003), Νεοκλασική αρχιτεκτονική, στο Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770- 2000, Ελληνικά Γράμματα, τ.4., σ.σ. 131- 148,