Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Πλατεία Μοναστηρακίου

Αυτό που κάνει παγκόσμια μοναδική την Πλατεία Μοναστηρακίου είναι ότι -γυρνώντας κατά 360 μοίρες- μπορούμε να δούμε όλες τις φάσεις της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    2008 Τελευταία ανάπλαση.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η Πλατεία Μοναστηρακίου είναι από τις λίγες πλατείες της Αθήνας που δε διακόπτεται από φυτεύσεις, αποτελεί πλάτωμα και σφύζει από ζωή κατά το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Αυτό που την κάνει παγκόσμια μοναδική είναι ότι -γυρνώντας κατά 360 μοίρες- μπορούμε να δούμε όλες τις φάσεις της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: την κλασική αρχαιότητα της Ακρόπολης, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού της ρωμαϊκής περιόδου, το ναό της Παντάνασσας της βυζαντινής/ οθωμανικής περιόδου, το τζαμί Τζισταράκη της οθωμανικής περιόδου, το σταθμό του μετρό του νεοκλασικισμού, το μοντερνισμό στη γωνία Ηφαίστου και πλατείας, το μεταμοντερνισμό στη γωνία Ερμού και πλατείας, αλλά και στην ίδια την πλατεία. Ο σχεδιασμός της πρόσφατης ανάπλασης περιλαμβάνει σημαντικούς συμβολισμούς για την πόλη. Οι ψηφίδες συμβολίζουν τους ανθρώπους της πόλης και τη διαφορετικότητά τους, οι ξύλινες κερκίδες επί της Ερμού, τους λόφους της Αθήνας και οι λαμαρίνες στον εξαερισμό του μετρό συμβολίζουν το δομημένο περιβάλλον της πόλης. Αν δούμε την πλατεία από ψηλά, θα διαπιστώσουμε ότι οι ψηφίδες δημιουργούν κάποιες ροές. Αυτές συμβολίζουν τη ροή του Ηριδανού ποταμού που βρίσκεται από κάτω και μικρό τμήμα της κοίτης του είναι ορατό. Σύμφωνα με πρόσφατη υδρογεωλογική μελέτη, ενδέχεται να μην είναι ο Ηριδανός, αλλά το ρέμα της Καισαριανής.

Τι δε βλέπω;

Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν κάποτε η αυλή του μοναστηριού της Παντάνασσας και τα κτίρια που το πλαισίωναν. Επί οθωμανικής περιόδου, υπήρχε μια κρήνη από την οποία έτρεχε διαρκώς νερό και καθίσματα για τους αγάδες, όλα δώρο του βοεβόδα Τζισταράκη. Η πλατεία ήταν γνωστή και με άλλα ονόματα όπως “Πλατεία Αδριανού” (λόγω της γειτνίασης με τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού), “Παλαιός Στρατώνας” (του Όθωνα), “Των Αμαξών” και “Στις Καρότσες”. Η ζωντάνια της πλατείας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η πλατεία πάντα ήταν πόλος έλξης πλανόδιων, ακροβατών, θαυματοποιών κ.α.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Ερμού και Αθηνάς

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

 

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών.

 

Κοντράρου- Ρασσιά Ν., (2013), Ο Ηριδανός τρέχει στην Καισαριανή, Enet.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=356436

Τελευταία επίσκεψη 16/2/2015

 

Μελαμπιανάκη Ε. (2006), Οι πλατείες της Αθήνας 1834-1945, διαδικασία διαμόρφωσης, λειτουργία- πολεοδομική σημασία, Ε.Μ.Π., διδακτορική διατριβή