Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Πνύκα

Η Πνύκα είναι το σημείο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. Εδώ συγκεντρωνόταν η εκκλησία του δήμου και λάμβανε αποφάσεις κατόπιν ψηφοφορίας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1930 Εκτεταμένες ανασκαφές έως το 1937.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Είναι λόφος δυτικά της Ακρόπολης όπου έδρευε η Εκκλησία του Δήμου το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Πρόκειται για το πρώτο κοινοβούλιο του κόσμου. Το πλάτωμα του λαξευμένου βράχου χωρούσε 8.000-10.000 άτομα και στο κέντρο του βράχου βρίσκεται το βήμα του ρήτορα. Η λέξη “Πνύκα” άλλωστε, βγήκε από τη λέξη “πυκνότητα”, εννοώντας το μεγάλο πλήθος που συνέρρεε για τις συνεδριάσεις. Απέκτησε την τελική της μορφή σε τρεις φάσεις. Πρώτα, αξιοποιήθηκε το φυσικό ανάγλυφο του χώρου, λαξεύτηκε ο βράχος και το Βήμα του Ρήτορος. Έπειτα, άλλαξε ο προσανατολισμός του χώρου και του βήματος και οι πολίτες κάθονταν με πλάτη προς την πόλη. Στην τρίτη φάση, ο χώρος επεκτάθηκε. Η μορφή που βλέπουμε σήμερα είναι της εποχής του Λυκούργου (330-326 π.Χ.). Στο σημείο υπάρχει κι ένα μεταγενέστερο ιερό του Διός Υψίστου.

Τι δε βλέπω;

Αν και η Πνύκα και η Αθηναϊκή Δημοκρατία έφτασαν στην ακμή τους κατά την κλασική εποχή, ο χώρος χρησίμευε για συνελεύσεις ήδη από τα τέλη του 6ου και αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Σε αυτό το σημείο ο Θεμιστοκλής παρότρυνε τους Αθηναίους να χτίσουν γρήγορα τα τείχη και ο Περικλής πρότεινε την ανέγερση του Παρθενώνα. Η προσέλευση των πολιτών γινόταν μέσω μνημειακής σκάλας, η οποία βρισκόταν στον τεράστιο τοίχο που στήριζε το πλάτωμα στη βορειανατολική πλευρά του. Μετά τα κλασικά χρόνια, οι πολίτες προτιμούσαν το θέατρο του Διονύσου για τις συνελεύσεις τους, ώστε να κάθονται πιο αναπαυτικά. Στη νεότερη ιστορία, ο λόφος είχε αγοραστεί από τον Αυστριακό πρέσβη Πρόκες Φον Όστεν, δωρίστηκε όμως στο ελληνικό κράτος από τον γιο του, ο οποίος και τιμήθηκε με το Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

Βιβλιογραφία

Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London

Travlos J., (1980), Pictorial Dictionary of Ancient Athens, New York: Hacker Art Book

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος