Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ποικίλη Στοά

"Ποικίλη" σημαίνει πολύχρωμη, συνεπώς το όνομά της στοάς προκύπτει από τη διακόσμησή της, στην οποία κυριαρχούσαν οι ζωγραφικοί πίνακες με ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    400 μ.Χ. Σύμφωνα με τον επίσκοπο Συνέσιο, περίπου την εποχή αυτήν, τα έργα αφαιρέθηκαν από κάποιον Ρωμαίο ανθύπατο.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


    475 π.Χ. Ξεκίνησε η κατασκευή και ολοκληρώθηκε περίπου το 460 π.Χ. από τον Κίμωνα. Οι πίνακες φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 470 π.Χ. και 460 π.Χ.

  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η Ποικίλη Στοά (ή αλλιώς “Πεισιανάκτειος Στοά”) ήταν ένα μεγάλο πολυτελές κτίσμα από ασβεστόλιθο, αμμόπετρα και μάρμαρο. Ήταν δωρικού ρυθμού με εσωτερική ιωνική κιονοστοιχία.

Τι δε βλέπω;

“Ποικίλη” σημαίνει πολύχρωμη, συνεπώς το όνομά της προκύπτει από τη διακόσμησή της, στην οποία κυριαρχούσαν οι ζωγραφικοί πίνακες με ιστορικά κατορθώματα των Αθηναίων (π.χ. Μάχη του Μαραθώνα). Τα έργα αυτά ήταν ξακουστά για αιώνες. Επίσης, εδώ φυλάσσονταν και τρόπαια από Αθηναϊκές νίκες, όπως χάλκινες ασπίδες οι οποίες ήταν καλυμμένες με πίσσα για να προστατεύονται από την πάροδο του χρόνου. Μία από αυτές βρέθηκε σε ανασκαφή. Στην πρόσοψη υπήρχε δωρική κιονοστοιχία και στη νότια πλευρά εσωτερική ιωνική. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα ιωνικού υποστυλώματος σε δωρικό κτίριο. Υπήρξε επίσης αγαπημένο σημείο συνάντησης πολλών ανθρώπων (π.χ. ταχυδακτυλουργών, ζητιάνων, ψαράδων κ.α.), αλλά και σημείο διδασκαλίας φιλοσόφων, μεταξύ των οποίων ο Ζήνων ο Κιτιεύς. Έτσι προέκυψε και το φιλοσοφικό ρεύμα των “στωικών φιλοσόφων”, διότι δίδασκαν και συζητούσαν στη στοά. Επίσης, ήταν και μία από τις τοποθεσίες όπου οι Τριάκοντα Τύραννοι επέβαλαν την ποινή του θανάτου σε εκατοντάδες πολίτες. Σήμερα, μεγάλο μέρος αυτού του σημαντικού κτίσματος βρίσκεται κάτω από κτίρια νεότερων καταστημάτων και μόνο το δυτικό άκρο του έχει αποκαλυφθεί.

Βιβλιογραφία

Αντωνόπουλος Θ., (2014), Η Αρχαία Αγορά, ο ομφαλός της αρχαίας Αθήνας, Αθήνα, Ιστορία μιας πόλης, Lifo, μέρος 2ο

 

Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών, (χ.α.), Πεισιάνακτος ή Ποικίλη Στοά (475-450π.Χ.), ΕΙΕ,

http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Poikile_Stoa.aspx

Τελευταία επίσκεψη 21/9/2013

 

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος

 

Thompson H.A., Wycherley R.E., (1972), The Athenian Agora, results of excavations conducted by the American School of Classical Studies at Athens, v.6, The Agora of Athens, the History, shape and uses of an ancient city center, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey