Η Πύλη Αδριανού είναι θριαμβική αψίδα που έχτισαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Σε αυτήν την περιοχή κατοικούσαν αρκετοί Μαλτέζοι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι έκρυβαν τα κλοπιμαία σε μαλτέζικες πλάκες που εμπορεύονταν. Όταν τους αντιλήφθηκαν οι Αθηναίοι, τούς έσπασαν τις πλάκες (εξού και η έκφραση «σπάω πλάκα») και τους ανάγκασαν σε φυγή.
1821 Στις 25 Απριλίου, από αυτήν την πύλη, μπήκαν στην πόλη οι Έλληνες επαναστάτες. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η ανεξάρτητη πλέον Ελλάδα, υποδέχτηκε το βασιλιά Όθωνα.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Υπήρξε πύλη του "τείχους του Χασεκή", γνωστή ως "πόρτα της βασιλοπούλας" ή "καμαρόπορτα".
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
131-132 μ.Χ. Kατασκευή.
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η Πύλη του Αδριανού είναι η θριαμβική αψίδα που έχτισαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Διακοσμείται από κίονες κορινθιακού ρυθμού, αποτελείται από Πεντελικό μάρμαρο κι έχει ύψος 18μ. και πλάτος 13μ. Διατηρείται σε καλή κατάσταση διότι αποτέλεσε μέρος του Οθωμανικού τείχους της πόλης, το οποίο βλέπουμε νοτιότερα, κατά μήκος της λεωφόρου Αμαλίας. Το οικοδόμημα χωρίζεται σε δύο μερη: το κάτω μέρος έχει το σχήμα της ρωμαϊκής τιμητικής αψίδας, ενώ το πάνω μέρος είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό παραδοσιακό πρόπυλο. Στις δύο όψεις της αψίδας διακρίνονται με δυσκολία δύο επιγραφές. Στη δυτική όψη αναγράφεται “Αυτή είναι η Αθήνα, η παλαιά πόλη του Θησέα”, ενώ στην ανατολική “Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα”. Αυτές οι δύο επιγραφές κάνουν ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα πόλη.
Τι δε βλέπω;
Η αγάπη μεταξύ Αθηναίων και Αδριανού ήταν αμοιβαία. Ο Αδριανός υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της πόλης και οι Αθηναίοι τον τίμησαν, όχι μόνο κατασκευάζοντας οικοδομήματα και αγάλματα προς τιμήν του, αλλά και με την θεοποίηση του. Αυτό είναι ένα οικοδόμημα χτισμένο πάνω στον δρόμο που οδηγούσε από τον Ναό του Ολυμπίου Διός στο ανατολικό άκρο της Ακρόπολης.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Λεωφόρος Αμαλίας
Βιβλιογραφία
Κυριακού Θ., (χ.α.), Πύλη του Αδριανού, Οδυσσεύς, Υπουργείο Πολιτισμού
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1794
Τελευταία επίσκεψη 19/8/2013
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος
Travlos J., (1980), Pictorial Dictionary of Ancient Athens, New York: Hacker Art Book