Παρόλο η Στοά Διός Ελευθερίου είχε θρησκευτικό σκοπό, η αρχιτεκτονική του θυμίζει δημόσιο κτίριο, πράγμα που αποτελεί μια αρχιτεκτονική πρωτοτυπία της εποχής.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
396 μ.Χ. Υπέστη καταστροφές από την επιδρομή των Βησιγότθων.
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν στο πίσω δυτικό μέρος της στοάς, δύο συνεχόμενα δωμάτια, πιθανότατα για να λατρεύονται εκεί αυτοκράτορες οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με τον Ελευθέριο Δία, όπως ο Αύγουστος και ο Αδριανός.
86 π.Χ. Το μνημείο κοσμούσαν και οι ασπίδες των πεσόντων για χάρη της ελευθερίας της Αθήνας, οι οποίες ήταν ενεπίγραφες. Τις ασπίδες αυτές αφαίρεσε ο στρατός του Σύλλα, μετά την κατάληψη της Αθήνας.
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Κατασκευάστηκε μεταξύ 430-420 π.Χ.
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το ιδιαίτερο αυτό κτίριο έχει σχήμα Π, όπως μαρτυρά η σωζόμενη κάτοψή του, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς και εδράζεται πάνω σε κτίριο του 6ου αιώνα π.Χ. Ο μεγάλος βωμός στα ανατολικά, σηματοδοτείται από λιθοσωρό. Eκατέρωθεν της δωρικής στοάς, υπήρχαν δύο πτέρυγες. Αυτή η καινοτομία, η οποία παρουσιάζεται και σε άλλη στοά, στη Βραυρώνα, αφιερωμένη στην Άρτεμη, βοηθά στην χρονολόγηση του κτιρίου. Παρόλο που είχε θρησκευτικό ρόλο, η αρχιτεκτονική του θυμίζει δημόσιο κτίριο, πράγμα που αποτελεί μια αρχιτεκτονική πρωτοτυπία της εποχής. Σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το κράτος ήταν συνυφασμένο με την θρησκεία.
Τι δε βλέπω;
Το προσωνύμιο του θεού στον οποίο ήταν αφιερωμένο το κτίριο (Ελευθερίου Διός) προέρχεται από την τελική και καθοριστική νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στην μάχη των Πλαταιών. Κοντά στο πεδίο της μάχης υπήρχε βωμός αφιερωμένος στον θεό (Ελευθέριο Δία), στον οποίο προσέφεραν θυσίες μέχρι και 600 χρόνια μετά τη μάχη. Πρόκειται για δωρικό κτίσμα με εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ευφράνορος, οι οποίες απεικόνιζαν τους 12 θεούς, το Δήμο, τη Δημοκρατία και τη μάχη της Μαντίνειας. Ενδέχεται να υπήρχε και δεύτερη κιονοστοιχία ιωνικού ρυθμού στο εσωτερικό. Εκτός από ιερός χώρος, όμως, ήταν και σημείο κοινωνικής συναναστροφής και φιλοσοφικών συζητήσεων. Λέγεται ότι σύχναζε και ο Σωκράτης. Ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης μάλιστα, είχε την κατακριτέα συνήθεια να κοιμάται κιόλας εκεί.
Βιβλιογραφία
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Stoa_of_Zeus_Eleutherios.aspx
Τελευταία επίσκεψη 2/11/2013
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος
Travlos J., (1980), Pictorial Dictionary of Ancient Athens, New York: Hacker Art Book