Το Τετράκογχο είναι μαρμάρινος χριστιανικός ναός, ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή έχει τέσσερις κόγχες, όπως μπορούμε να δούμε από τη σωζόμενη θεμελίωσή του.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Το Τετράκογχο είναι έργο του 5ου αι. μ. Χ. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε μέσα στο χρονικό διάστημα 402-410 μ.Χ. Μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική τον 6ο αι. και σε βασιλική με ένα κλίτος το 12ο αι.
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η ονομασία αυτή δε θυμίζει και πολύ χριστιανικό ναό. Φαίνεται ότι στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κτίριο και αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή έχει τέσσερις κόγχες, όπως μπορούμε να δούμε από τα σωζόμενα κατάλοιπα της θεμελίωσής του. Αργότερα, αντικαταστάθηκε από τρίκλιτη βασιλική (Μεγάλη Παναγιά) και αρκετούς αιώνες αργότερα σε βασιλική αποτελούμενη από ένα κλίτος. Εκτός από την κάτοψη του Τετράκογχου, βλέπουμε και την εσωτερική κιονοστοιχία της μεταγενέστερης τρίκλιτης βασιλικής και τμήματα των περίτεχνων μωσαϊκών της. Ο διάκοσμός τους περιλαμβάνει σχέδιο με φολιδωτή διακόσμηση και κλήμα με καρδιόσχημα φύλλα.
Τι δε βλέπω;
Πρόκειται για έναν από τους πρωιμότερους χριστιανικούς ναούς της Αθήνας και ενδεχομένως να υπήρξε και μητροπολιτικός λόγω της θέσης του. Μεταγενέστερα, χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος αποθήκευσης και προστασίας αρχαιοτήτων και αργότερα επιχωματώθηκε, με αποτέλεσμα να σώζεται στην επιφάνεια μόνο ο τρούλος. Γι’ αυτόν το λόγο ονομαζόταν και “Βυθισμένη Εκκλησία”. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην αγορά της πόλης (1884), η οποία εδραζόταν στο σημείο αυτό, ο ναός υπέστη τεράστιες καταστροφές.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Άρεως
Βιβλιογραφία
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/06_DELTIA/file29.aspx
Τελευταία επίσκεψη 15/10/2013
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ