Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Βουλευτήριο

Στο Βουλευτήριο γίνονταν οι συνελεύσεις της βουλής στην αρχαία Αθήνα.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


    Κατασκευάστηκε τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. “Με την πάροδο των χρόνων, ο περιορισμένος χώρος του κτιρίου δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Βουλής των πεντακοσίων, γεγονός που οδήγησε στην οικοδόμηση του Νέου Βουλευτηρίου κατά το τελευταίο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.

  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Εδώ βρισκόταν το πρώτο κτίριο στο οποίο συνεδρίαζαν τα μέλη της βουλής των πεντακοσίων. Ο περιορισμένος χώρος, ωστόσο, οδήγησε στην κατασκευή του Νέου Βουλευτηρίου τα επόμενα χρόνια. Οι διαστάσεις του βουλευτηρίου είναι 23,3 x 23,8μ. και τα θεμέλιά του αποτελούνται από μεγάλους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, προερχόμενοι από το λόφο της Ακρόπολης, ενώ το ανώτερο μέρος του αποτελείτο από πωρόλιθο. Η στέγη στηριζόταν σε 5 κίονες. Αργότερα, οι δύο καταστράφηκαν με την κατασκευή του Μητρώου (ελληνιστική εποχή) και από τους άλλους τρεις, σώζονται κατάλοιπα των βάσεων τους.

Τι δε βλέπω;

Ήταν το πρώτο μεγάλο δημόσιο κτίριο της εποχής του (αρχαϊκή περίοδος). Κατασκευάστηκε αμέσως μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, διότι χρειαζόταν ένας χώρος όπου θα συνεδρίαζαν τα μέλη της βουλής. Τα καθίσματα (έδρανα) ήταν πιθανότατα ξύλινα και διατεταγμένα σε σχήμα Π. Με την κατασκευή του Νέου Βουλευτηρίου, το παλαιό Βουλευτήριο  διατηρήθηκε ως ιερό και ως χώρος φύλαξης κρατικών αρχείων. Ίχνη των τοίχων του βρέθηκαν κάτω από το μεταγενέστερο (ελληνιστικής εποχής) Μητρώο.

Βιβλιογραφία

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος

 

Thompson H.A., Wycherley R.E., (1972), The Athenian Agora, results of excavations conducted by the American School of Classical Studies at Athens, v.6, The Agora of Athens, the History, shape and uses of an ancient city center, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey

 

Travlos J., (1980), Pictorial Dictionary of Ancient Athens, New York: Hacker Art Book