Ανδριάντας του κοινωνιολόγου, πολιτικού επιστήμονα και πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1976 Φιλοτεχνήθηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Μπροστά από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ο χάλκινος ανδριάντας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, έργο του Γιάννη Παππά. Έχει ύψος 3,36μ, η βάση του έχει ύψος 1,27μ και το γλυπτό είναι τοποθετημένο μπροστά από ένα ορθογώνιο όρθιο λευκό πλαίσιο. Ο Παπαναστασίου αναπαρίσταται να κρατάει το Δημοκρατικό Μανιφέστο του 1922, το οποίο προσυπέγραψε. Επρόκειτο για ένα κείμενο-καταγγελία προς τις φιλοβασιλικές κυβερνήσεις για την πολιτική τους στη Μικρά Ασία.
Τι δε βλέπω;
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ήταν πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος και ενεργός πολιτικός για 28 χρόνια. Επιθυμούσε μια πολύ βαθμιαία μετάβαση σε μια σοσιαλιστική –αλλά όχι κομμουνιστική- κοινωνία, ως αποτέλεσμα μιας εξελικτικής κοινωνικής και πολιτικής διαδικασίας. Στήριξε σθεναρά τη βαλκανική ειρήνη ως ιδρυτής της οργάνωσης «Βαλκανική Ένωση», φυλακίστηκε από τις φιλοβασιλικές κυβερνήσεις και ήταν σφοδρός πολέμιος των δικτατοριών των Θεόδωρου Πάγκαλου και Ιωάννη Μεταξά. Υπήρξε γερουσιαστής, βουλευτής, υπουργός γεωργίας της κυβέρνησης Ζαΐμη, υπουργός γεωργίας, συγκοινωνίας, εξωτερικών και εθνικής οικονομίας της κυβέρνησης Βενιζέλου κι έπειτα, ως πρωθυπουργός, προχώρησε στην κατάργηση της βασιλευόμενης δημοκρατίας, κατόπιν δημοψηφίσματος.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Α.Π.Θ.
Βιβλιογραφία
Ορφανίδης Δ., (2016), Υπαίθρια Γλυπτά της Θεσσαλονίκης, παράμετροι υποβάθμισης και φθοράς των υλικών τους, Διπλωματική Εργασία, Α.Π.Θ.
Συλλογικό έργο, (1987), Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Θεσμοί, Ιδεολογία και πολιτική στο Μεσοπόλεμο, Αθήνα: Αντί