Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.)

Η εκπαιδευτική-θρησκευτική λειτουργία της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.) συνετέλεσε στην επιλογή του "λεξιλογίου" της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1921 Ίδρυση μη κερδοσκοπικού σωματείου ΧΑΝΘ.

    1927 Έναρξη εργασιών ανέγερσης.

    1934 Ολοκλήρωση εργασιών ανέγερσης.

    1941 Επίταξη από τους Ναζί.

    1966 Στέγασε και τη Δημοτική Πινακοθήκη για μια εικοσαετία.

    1983 Κατασκευή κλειστής θερμαινόμενης πισίνας.

    1997 Ανακαίνιση θεάτρου Αυλαία.

    2002 Έναρξη εργασιών ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου (υπόγειο πάρκινκ, κλειστό γήπεδο).

    2005 Πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς το θέατρο Αυλαία και τμήμα της πτέρυγας της Τσιμισκή.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το σχέδιο του κτιρίου ακολουθεί τις μορφολογικές προτάσεις Hebrard (του αρχιτέκτονα που συντόνισε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917) και ανακαλεί μνήμες από το βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Η εκπαιδευτική-θρησκευτική του λειτουργία συνετέλεσε στην επιλογή του “λεξιλογίου” της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Παρατηρώντας την κύρια όψη του, από την πλατεία της ΧΑΝΘ, διακρίνουμε τις δύο βασικές τριώροφες πτέρυγες, οι οποίες συναντώνται σε έναν κεντρικό κύλινδρο που απολήγει σε τρούλο με τοξωτά ανοίγματα. Στα παράθυρα του τρίτου ορόφου και στην είσοδο έχουμε τόξα, κίονες και κιονίσκους, καθώς και κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού. Το κτίριο διατρέχει οδοντωτή ταινία (πλίνθινο κόσμημα βυζαντινής προέλευσης).

Τι δε βλέπω;

Η χρηματοδότηση του μεγάρου εξασφαλίστηκε από δωρεές. Αρχιτέκτονας του νεοβυζαντινού αυτού μεγάρου ήταν ο Μαρίνος Δελλαδέτσιμας, απόφοιτος της Ecole Speciale του Παρισιού και διευθυντής της αρχιτεκτονικής υπηρεσίας του δήμου. Ο Δελλαδέτσιμας κατηγορήθηκε για το σχέδιο της ΧΑΝΘ από συναδέλφους του και από τον τύπο, ότι έκανε μία στείρα αντιγραφή των μορφολογικών προτάσεων Hebrard. Μέσα στο κτίριο σχεδιάστηκαν χώροι βιβλιοθηκών και θεάτρου (Αυλαία) που υπάρχουν έως σήμερα. Η Αδελφότητα διακρίθηκε για τη φιλανθρωπική, αθλητική, κοινωνική της δράση. Έφερε το μπάσκετ στη χώρα και αποτέλεσε φυτώριο για την ανάπτυξη του αθλήματος στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ σώζεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις πίσω από το μέγαρο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αναπλάσεις και έργα εκσυγχρονισμού με προσθήκη υπόγειου χώρου στάθμευσης, χώρων εστίασης κλπ.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Mazower M., (2006), Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι 1430- 1950, Κουρεμένος Κ. (μτφ), Αθήνα: εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας

Κολώνας Β., (2012), Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, Θεσσαλονίκη: University Studio Press