Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο ταιριάζει και στη βυζαντινή φυσιογνωμία της πόλης.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1939 Στις 29 Απριλίου Ιδρύθηκε η Εταιρεία. Κατά την γερμανική κατοχή συνεχίζει το έργο της, παρά τα σημαντικά εμπόδια που έβαζαν οι Γερμανοί.
1949 Τοποθετεί το θεμέλιο λίθο ο βασιλιάς Παύλος.
1951 Άνοιξε η βιβλιοθήκη. 23 χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε η σημερινή βιβλιοθήκη.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είναι έργο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κασσάνδρα, ο οποίος ήθελε να κατασκευάσει ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο όμως να ταιριάζει στη βυζαντινή φυσιογνωμία της πόλης. Έτσι, ο αυστηρός όγκος του κτιρίου μετριάζεται από την κυρτή πρόσοψη, η οποία βρίσκεται σε αρμονία με το γειτονικό Λευκό Πύργο. Στο θέατρο ο Κασσάνδρας εφάρμοσε έναν εκσυγχρονισμένο κλασικισμό, ο οποίος θεωρήθηκε συντηρητικός σε μια εποχή που κυριαρχούσε ο μοντερνιστικός θετικισμός. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται επίσης η πινακοθήκη της εταιρείας, η κεντρική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο κινηματογράφος «Αριστοτέλειον», η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης και η βιβλιοθήκη με πάνω από 70.000 τίτλους και 5.000 επισκέψεις ερευνητών από όλον τον κόσμο ετησίως. Πριν την εντυπωσιακή είσοδο του θεάτρου, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα έκθεση θεατρικών κουστουμιών.
Τι δε βλέπω;
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αρχικά στεγαζόταν στη ΧΑΝΘ. Στόχος της ήταν και είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής κίνησης στη βόρεια Ελλάδα, η διάσωση και διάδοση του μακεδονικού πολιτισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου και ιστορίας στο χώρο της Μακεδονίας, βάσει αρχειακής και συνολικά επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε επίσης και στέγη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για πάνω από 20 χρόνια. Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του ΚΘΒΕ ήταν η «Σίβυλλα» του Άγγελου Σικελιανού. Από τη σκηνή αυτή έχει περάσει όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου (Κατράκης, Μερκούρη, Διαμαντίδου κ.α.). Στο δεύτερο εξώστη του θεάτρου κάθονταν παλαιότερα νεαροί, οι οποίοι δε δίσταζαν να γιουχάρουν το σκηνοθέτη, όσο μεγάλο όνομα και αν ήταν. Στο χώρο φιλοξενούνται επίσης συχνά μουσικές παραστάσεις και συναυλίες.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 4
- TK : 54621
- Τηλέφωνο: +30 2310 271195
- Website: http://www.ems.gr/
Βιβλιογραφία
http://www.ems.gr/home/istoriki-anadromi.html
Τελευταία επίσκεψη: 1/8/2015
Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας
Καλογήρου Ν., (1997), Η πρώτη μεταπολεμική περίοδος, στο Επτά Ημέρες, Καθημερινή, σ.σ. 30-31