Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού

Το Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού καλύπτει μια έκταση 388.000 στρεμμάτων, δηλαδή πάνω από δύο φορές την έκταση της ευρύτερης πόλης της Θεσσαλονίκης.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    2003 Ιδρύθηκε ο φορέας διαχείρισης.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


    Το όνομα του Γαλλικού ποταμού πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με τη Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα, υπήρχε στην περιοχή η πόλη Καλλικώς και κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια μετονομάστηκε σε Callicum. Έτσι αποκαλούσαν το δερμάτινο κόσκινο, με το οποίο συνέλεγαν το χρυσό.

  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το εθνικό αυτό πάρκο είναι από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Καλύπτει μια έκταση 388.000 στρεμμάτων, δηλαδή πάνω από δύο φορές την έκταση της ευρύτερης πόλης της Θεσσαλονίκης. Εδώ θα συναντήσει κανείς αγροτικές καλλιέργειες, λιβάδια, έλη και ορυζώνες. Οι ορυζώνες (ειδικότερα γύρω από τον Αξιό ποταμό) παράγουν περίπου το 70% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού. Στην επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου προτείνονται αναλυτικά 7 διαδρομές προς διευκόλυνση των επισκεπτών (http://www.axiosdelta.gr/el-gr). Οι επισκέπτες καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη ότι από το απόγευμα και μετά, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνουν την εμφάνισή τους πολλά κουνούπια. Επίσης, μεγάλη προσοχή για οδηγούς, ποδηλάτες αλλά και πεζούς κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω παγετού.

Τι δε βλέπω;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο του υγροτόπου αυτού είναι ότι πρόκειται για ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς και ραγδαία ανά τους αιώνες, εξαιτίας των φερτών υλικών που μεταφέρουν οι 4 ποταμοί που καταλήγουν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Οι φερτές αυτές ύλες, τα παρόχθια δάση και τα αβαθή νερά δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες ενός οικοτόπου. Περίπου 300 ήδη πτηνών (κύκνοι, πάπιες, θαλασσαετοί, αργυροπελεκάνοι, φοινικόπτερα, κορμοράνοι κ.α.), θηλαστικά, (αγριόγατες, αλεπούδες, ασβοί, τσακάλια, βίδρες, λύκοι, νεροβούβαλοι, άγρια άλογα κ.α.), 29 είδη ερπετών, 10 είδη αμφιβίων, ένας πλούσιος ψαρότοπος και μια σημαντική καλλιέργεια μυδιών, η οποία καλύπτει το 90% της εγχώριας παραγωγής, συμπληρώνουν το σκηνικό του εθνικού πάρκου. Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός των ζώων μειώθηκε εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ειδικός φορέας για την προστασία του πάρκου.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, (χ.α.), Προστατευόμενη περιοχή, προτεινόμενες διαδρομές,

http://www.axiosdelta.gr/el-gr/

Τελευταία επίσκεψη 11/9/2014

 

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας

 

Καραμήτσιος Γ., (2017), Θεσσαλονίκη, 100 μικρές ιστορίες, Εκδόσεις Ιανός