Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Γεώργιος Βιζυηνός

Ο Γεώργιος Βιζυηνός ήταν λογοτέχνης του 19ου αιώνα.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    Δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα η ακριβής χρονολογία φιλοτέχνησης και τοποθέτησης.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Βιζυηνού, βρίσκεται ο μαρμάρινος ανδριάντας του συγγραφέα Γεωργίου Βιζυηνού. Έχει ύψος 2,10μ., είναι τοποθετημένος επί τεσσάρων διαδοχικών μαρμάρινων βάσεων και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Θανάση Αλεξιάδη. Ο συγγραφέας παρουσιάζεται ευθυτενής, με κοστούμι, καπέλο και στο δεξί χέρι κρατάει το βιβλίο της ποιητικής του συλλογής «Ατθίδες αύραι». Το ύφος του γλυπτού είναι αυστηρό, δωρικό και ακαδημαϊκό. Στο βάθρο αναγράφονται το όνομά του, ο τόπος καταγωγής του, τα χρόνια που έζησε και στίχοι από την ποιητική του συλλογή.

Τι δε βλέπω;

Το πραγματικό όνομα του συγγραφέα ήταν Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας (1849-1896). Το ψευδώνυμο «Βιζυηνός» προέρχεται από τη γενέτειρά του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης (Τουρκία). Η τοποθεσία του μνημείου δεν είναι τυχαία, καθώς οι γύρω δρόμοι έχουν ονομασίες από τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο Βιζυηνός προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Από την ηλικία των 10 έως την ενηλικίωσή του, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε ραπτική. Έπειτα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Γερμανία. Στη συνέχεια, έγινε επιτυχημένος συγγραφέας και τα σημαντικότερα έργα του ήταν «Το αμάρτημα της μητρός μου» και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου». Σε ηλικία 47 ετών και μετά από 4 χρόνια εγκλεισμού, πέθανε σε ψυχιατρείο της Αθήνας.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου & Βιζυηνού

Βιβλιογραφία

Ορφανίδης Δ., (2016), Υπαίθρια Γλυπτά της Θεσσαλονίκης, παράμετροι υποβάθμισης και φθοράς των υλικών τους, Διπλωματική Εργασία, Α.Π.Θ.

 

Τσιτιρίδης Γ., (2019), Γεώργιος Βιζυηνός του Αθανάσιου Αλεξιάδη, στο Parallaxi,

https://parallaximag.gr/thessaloniki/anakalypse-ta-glypta-tis-polis-georgios-vizyinos-tou-athanasiou-aleksiadi

Τελευταία επίσκεψη 14/12/2020