Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ινδικό Νεκροταφείο

Στο Ινδικό Νεκροταφείο έχουν θαφτεί Ινδοί στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1916 Ενταφιάστηκαν οι πρώτοι νεκροί.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Δενδροποτάμου, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο νεκροταφείο 520 Ινδών, οι οποίοι πολέμησαν με τον αγγλικό στόλο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Robert Lorimer. Οι νεκροί είναι διαφόρων θρησκειών, δηλαδή είναι ινδουιστές, μουσουλμάνοι, σιχ, ελάχιστοι χριστιανοί και βουδιστές. Οι περισσότεροι ήταν από φτωχές αγροτικές οικογένειες. Οι μαρμάρινες ταφόπλακες περιλαμβάνουν ονόματα, ημερομηνίες θανάτου, ειδικότητα, αριθμό και μία ευχή. Η πιο συνήθης είναι στα αραβικά (για τους μουσουλμάνους), η οποία λέει «συγχωρεί, ο Αλλάχ συγχωρεί στο τέλος», αλλά υπάρχει και σε τάφους ινδουιστών. Επίσης, υπάρχει ένα μαυσωλείο, το οποίο έχει μέσα τη στάχτη 220 ατόμων και υπάρχει ένα μνημείο 163 πεσόντων με τιμητική επιγραφή, των οποίων τα οστά είτε βρίσκονται σε ανώνυμους τάφους είτε δε βρέθηκαν ποτέ.

Τι δε βλέπω;

Παρόλο που οι Άγγλοι έκαιγαν τους ινδουιστές βάσει του εθίμου τους, μερικούς τους έθαβαν μαζί με μουσουλμάνους ή σιχ. Επίσης, έθαψαν και ελάχιστους χριστιανούς, χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ενταφιασμός ινδουιστών, η μουσουλμανική επιγραφή σε τάφους τους, και ο ενταφιασμός χριστιανών και βουδιστών είναι ενδεικτικά της σύγχυσης και της κατάστασης των αγγλικών στρατευμάτων την εποχή εκείνη. Παράλληλα όμως, δημιουργήθηκε κι ένα νεκροταφείο παγκόσμιας μοναδικότητας, διότι δεν υπάρχει ινδουιστικό νεκροταφείο πουθενά, παρά μόνο εδώ και είναι ένα νεκροταφείο διαφορετικών θρησκειών. Οι μισοί δεν πέθαναν στη μάχη, αλλά από αρρώστιες και ιώσεις, επειδή οι Ινδοί δεν ήταν συνηθισμένοι στο χειμερινό κλίμα της Θεσσαλονίκης. Πιθανότατα, αυτοί οι νεκροί να είναι τελείως άγνωστοι στους απογόνους τους, επειδή προέρχονταν από περιοχές της Βρετανικής Ινδίας, πριν τριχοτομηθεί σε Πακιστάν- Ινδία- Μπαγκλαντές και γίνουν σφαγές, ξεριζωμοί και ανταλλαγές πληθυσμών.

Βιβλιογραφία

Αμπατζή Ε., (2000), Το Ινδικό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, στο Θεσσαλονικέων Πόλις, τ.3, σ.σ. 155-170

 

Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

 

Τσιτιρίδης Γ., (2014), Ινδικά Κοιμητήρια, στο Parallaxi

https://parallaximag.gr/thessaloniki/o-chartis-tis-polis-indika-kimitiria

Τελευταία επίσκεψη 23/1/2020