Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Κάστρο Ρεντίνας

Το Κάστρο Ρεντίνας είναι πόλη- κάστρο της μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    Μετά τους βυζαντινούς εμφυλίους καταλήφθηκε διαδοχικά από Σέρβους (1345), Έλληνες (1371), Τούρκους (1383), Έλληνες (1402) και Οθωμανούς Τούρκους (περίπου το 1423) οπότε και σταδιακά ξεκίνησε η εγκατάλειψη του κάστρου.

    450 μ.Χ. Έγινε η πρώτη οχύρωση μετά από εποίκηση κατοίκων της πόλης Αρεθούσας, η οποία καταστράφηκε 4 φορές από τους Γότθους, 1 από Βησιγότθους και 2 από Ερούλους.

    1204 Καταλαμβάνεται από Φράγκους σταυροφόρους ιππότες.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


    Ο λόφος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή έως και την υστεροβυζαντινή περίοδο.

Τι βλέπω;

Το βυζαντινό κάστρο αποτελείται από οχυρωματικό περίβολο με πύργους και την ακρόπολη, η οποία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου. Στο κέντρο της ακρόπολης βρισκόταν τρίκλιτη βασιλική και μεταξύ ακρόπολης και περιβόλου βρισκόταν ο οικιστικός ιστός. Υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, ένας σταυρόσχημος της παλαιολόγειας περιόδου κι ένας νοτιοδυτικός κοντά στην κεντρική πύλη. Επίσης, υπήρχαν 3 κινστέρνες, εργαστήρια (στη δυτική πλευρά), κατοικίες και νεκροταφεία στους περιβόλους των ναών. Προς το παρόν, ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός για το κοινό και είναι υπό μερική αναστήλωση.

Τι δε βλέπω;

Υπήρξε κομβικής σημασίας κάστρο για τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Επίσης, ήταν κέντρο της εκκλησιαστικής οργάνωσης της περιοχής κατά τα βυζαντινά χρόνια (έδρα επισκοπής το 900μ.Χ.). Για να χτιστεί ένα κάστρο, έπρεπε να υπάρχει επάρκεια πόσιμου νερού και αυτό ήταν στις βασικές προϋποθέσεις της αμυντικής πολιτικής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πιο σοβαρή οχύρωση έγινε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527- 565) και το φρούριο ονομάστηκε Αρτεμίσιον. Δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από επιδρομές Σλάβων (6ο– 7ο αιώνα). Το 10ο αιώνα επισκευάζονται τείχη, πύργοι, κατασκευάζεται κρυφή σήραγγα και γίνονται συνολικές και εκτεταμένες αποκαταστάσεις και κατασκευές κτιρίων. Κατά τους βυζαντινούς εμφυλίους, υπήρξε στρατηγικής σημασίας κάστρο για τις αντιμαχόμενες πλευρές και μετά το τέλος τους, ειδικά κατά την παλαιολόγεια περίοδο, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ίχνη της οποίας βλέπουμε έως σήμερα.

Βιβλιογραφία

Δαδούλης Μ., (2021), Βυζαντινό Κάστρο Ρεντίνας: Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος σε πλήρη απαξίωση, στο Parallaxi,

https://parallaximag.gr/featured/vyzantino-kastro-rentinas-enas-simantikos-archaiologikos-choros-se-pliri-apaksiosi

Τελευταία επίσκεψη 21/2/2021

 

Ενημερωτική επιγραφή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης