Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών Α.Π.Θ.- Βίλα Οσμάν Αλή Μπεή

Η Βίλα Οσμάν Αλή Μπεή, η οποία σήμερα είναι το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών Α.Π.Θ, διαθέτει πολλά νεοκλασικά και αναγεννησιακά στοιχεία.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1914 Μετατρέπεται σε Βουλγαρικό Προξενείο. Ένα χρόνο αργότερα (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος), οι πρόξενοι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας συνελήφθησαν από γαλλικές και αγγλικές δυνάμεις. Μετατρέπεται σε γαλλικό στρατηγείο.

    1922 Στέγασε το ορφανοτροφείο Μέλισσα. 20 χρόνια μετά, καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Μετά τη λήξη του πολέμου, επαναλειτούργησε το ορφανοτροφείο εδώ.

    1966 Ίδρυση του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1896 Κατασκευάστηκε από τον Τούρκο έμπορο Οσμάν Αλή Μπέη.

    1908 Αγοράστηκε από Βούλγαρο εμπορικό ακόλουθο για λογαριασμό του βουλγαρικού κράτους και 4 χρόνια αργότερα φιλοξένησε το βασιλιά Φερδινάνδρο της Βουλγαρίας.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το ορθογώνιο αυτό κτίριο έχει ισόγειο, 2 ορόφους και σοφίτα. Κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης αποκαλύφθηκαν οροφογραφίες, οι οποίες είχαν καλυφθεί με χρώμα. Επιπλέον, αναδείχθηκε συνολικά η αρχιτεκτονική του αξία, καθώς διαθέτει πολλά νεοκλασικά (π.χ. ημικίονες) και αναγεννησιακά στοιχεία (π.χ. η διπλή κλίμακα). Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν Τούρκος, είναι ξεκάθαρη η τάση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με αρχαιοελληνικές αναφορές. Σήμερα, ανήκει στο ορφανοτροφείο «Μέλισσα» (1922-1977) και στεγάζει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με όλους τους λειτουργικούς του χώρους (βιβλιοθήκες, γραφεία, σπουδαστήρια).

Τι δε βλέπω;

Πριν την επιχωμάτωση της παραλιακής ζώνης, η αυλή του αρχοντικού έφτανε ως τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο από τους Γάλλους. Σήμερα, σκοπός του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ είναι η έρευνα της βυζαντινής ιστορίας, φιλολογίας, θεολογίας, αρχαιολογίας, τέχνης και βυζαντινού Δικαίου, η προβολή του βυζαντινού πολιτισμού, η εξειδίκευση επιστημόνων, η κατάρτιση ειδικών ερευνητών και η συνεργασία με ξένα επιστημονικά ιδρύματα.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας

Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Ζαφείρης Χ., (2006), Θεσσαλονίκης τοπιογραφία, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, (2011), Αρχική Σελίδα,

http://www.kbe.auth.gr/

Τελευταία επίσκεψη: 21/8/2015

Συλλογικό έργο, (1985), Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού