Το κτίριο Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στην Άνω Πόλη είναι της οθωμανικής περιόδου.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
Κατά τη δεκαετία του 1980, πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Θεωρείται σημαντικό κτίριο διότι αποτυπώνονται αρμονικά οι αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής (τέλη 19ου αιώνα). Έχει τετράγωνη κάτοψη, πολλά ανοίγματα, κεντρικό τριγωνικό αέτωμα και νεοκλασικά στοιχεία, όπως ψευτοπαραστάδες και γείσα. Η κύρια όψη χαρακτηρίζεται από αυστηρή συμμετρία. Στο κέντρο του αετώματος υπάρχει ένα κυκλικό διακοσμητικό στοιχείο (μάτι του βοδιού) και υπήρχε μια επιγραφή στην παλαιά τούρκικη γραφή, η οποία απομακρύνθηκε πρόσφατα. Ο ξύλινος κιονίσκος στο κέντρο της πρόσοψης δεν έχει καμία σκοπιμότητα πέρα από το να δημιουργήσει έναν κάθετο άξονα. Το ίδιο ισχύει και με τις ψευτοπαραστάδες του ισογείου και των ακμών του ορόφου. Τα παράθυρα του ορόφου πλαισιώνονται από ξύλινες κορνίζες, ενώ στο ισόγειο τα πλαίσια είναι τοξωτά.
Τι δε βλέπω;
Κατά μία άποψη, χτίστηκε ως σχολείο της μουσουλμανικής συνοικίας Σουλούτσα της Άνω Πόλης. Κατά μία άλλη άποψη, ίσως να ήταν κατοικία με ισόγειο και όροφο και αργότερα να μετατράπηκε σε δύο ξεχωριστές κατοικίες ανά όροφο. Αγοράστηκε από το δήμο και μέχρι σήμερα, στεγάζει υπηρεσίες του. Η οδός Θεοφίλου είχε πολλά κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έως το τέλος της δεκαετίας του 1970. Πολλά υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1978 και άλλα κατεδαφίστηκαν πριν η αρχιτεκτονική της Άνω Πόλης προστατευτεί με νόμο. Στη θέση τους χτίστηκαν νεοπαραδοσιακά κτίρια.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Θεοφίλου 29
Βιβλιογραφία
Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
Συλλογικό έργο, (1985-6), Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας