Το Μακεδονικόν συνδυάζει αρχιτεκτονικά μοτίβα.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1917 Ιδρύθηκε ο Αποταμιευτικός και Πιστωτικός Συναιτερισμός Ελεύθερων Τεκτόνων «ο Φίλιππος», ο οποίος ένωσε τις τότε διάσπαρτες Στοές της πόλης και με πρωτοβουλία του αναγέρθηκε το κτίριο.
1932 Ξεκίνησε η κατασκευή του σε σχέδια Γιώργου Μανούσου και Συμεών Μυλωνά.
1935 Ολοκληρώθηκε τμηματικά.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Αυτό το κτίριο είναι το τεκτονικό μέγαρο της πόλης και είναι χώρος εργασιών της Τεκτονικής Στοάς. Επιπλέον, στεγάζει και τον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Είναι εκλεκτικιστικό κτίριο με έντονα αρ ντεκό στοιχεία. Τα κάθετα γραμμικά ανοίγματα με μεταλλικές νευρώσεις ενισχύουν τον κάθετο άξονα, με αποτέλεσμα να κάνουν το κτίριο πιο επιβλητικό. Ο φάρος στη δυτική πλευρά είναι χαρακτηριστικό σύμβολο της Τεκτονικής Στοάς. Στους σεισμούς του 1978, το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά αναστηλώθηκε αμέσως μετά.
Τι δε βλέπω;
Το τμήμα του κτιρίου που φιλοξενεί τη Στοά αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες. Ο διάκοσμός τους είναι πολύ πλούσιος, γεμάτος αρχαιοελληνικά και μεσαιωνικά σύμβολα. Στην πρώτη αίθουσα, δεσπόζει άγαλμα το οποίο συμβολίζει τους 3 τεκτονικούς βαθμούς: μαθητής- εταίρος- δάσκαλος. Στο χώρο υπάρχουν πολλά κειμήλια, μετάλλια, επιγραφές, πολυέλαιοι, καθρέπτες, πολυτελείς ξύλινες κατασκευές, έργα τέχνης, συμβολικοί αριθμοί και εικόνες γνωστών στην Ελλάδα προσωπικοτήτων. Στη δεύτερη -πιο μεγαλοπρεπή- αίθουσα, η επίπλωση είναι πολυτελής, υπάρχει επιγραφή με το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης (Ελευθερία- Ισότης- Αδελφότης), κιονόκρανα, βιβλιοθήκες και τα έντονα χρώματα στους τοίχους είναι μία αρ νουβώ αναφορά. Την προσοχή, ωστόσο, τραβάει ο έναστρος ουρανός με τους αστερισμούς και ο ζωδιακός κύκλος από βιτρό, περιμετρικά του θόλου. Επί Γερμανικής Κατοχής, το κτίριο λεηλατήθηκε, υπέστη καταστροφές και οι κατακτητές έκαψαν βιβλία.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Φιλικής Εταιρείας 44
Βιβλιογραφία
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Ταξίδου Ε., (2019), Μπήκαμε ίσως στο πιο «κλειστό» μέχρι χθες κτίριο της Θεσσαλονίκης, στο Parallaxi,
https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/mpikame-isos-sto-pio-kleisto-mechri-chthes-ktirio-tis-thessalonikis
Τελευταία επίσκεψη 1/8/2023