Αν και το Μέγαρο Λόγγου ( ή αλλιώς ) Κόκκινο Σπίτι είναι κατά βάση εκλεκτικιστικό, έχει έντονες βυζαντινές επιρροές.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1926 Χτίστηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το Μέγαρο Λόγγου ονομάζεται και Κόκκινο Σπίτι εξαιτίας των κόκκινων τούβλων που κυριαρχούν στις δύο εξωτερικές όψεις. Σε αυτές υπάρχει πληθώρα σχημάτων με κυρίαρχα τα καμπύλα και αψιδωτά. Αν και το κτίριο είναι κατά βάση εκλεκτικιστικό, έχει έντονες βυζαντινές επιρροές, δηλαδή τα τούβλα και τα μάρμαρα αντιγράφουν βυζαντινές μορφές αρχιτεκτονικής. Οι προεξοχές δίνουν μια πυργοειδή αίσθηση, κυριαρχεί η καμπύλη γραμμή και η χρήση παραδοσιακών υλικών. Αρχιτεκτονικά ανήκει στην κατηγορία του γαλλικού ρεζιοναλισμού και είναι ένα παράδειγμα ανανεωμένου εκλεκτικισμού, συνδυάζοντας πολλά μορφολογικά στοιχεία.
Τι δε βλέπω;
Υπήρξε οικία του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ήταν του Λεονάρντο Τζενάρι και είναι από τα λίγα κτίσματα που διατηρούν την αρχική τους φυσιογνωμία. Για αρκετά χρόνια είχε εγκαταλειφτεί και έως το 1992, στεγαζόταν στο ισόγειο το ιστορικό καφενείο και στέκι εκπαιδευτικών «Ερμής», πριν μετατραπεί σε μπιραρία με την επόμενη αναστήλωση. Το Μέγαρο Λόγγου το συνοδεύει ένας αστικός μύθος. Θεωρείται στοιχειωμένο, επειδή χρεοκόπησε τόσο ο ιδιοκτήτης του, όσο και ο εργολάβος που το κατασκεύασε, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία γνωστού επιχειρηματία. Μένει να φανεί αν αυτή η δεισιδαιμονία θα ενισχυθεί ή όχι.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 31 & Ερμού
Βιβλιογραφία
Μαλλίδου Λ., (2015), Κόκκινο Σπίτι ή Μέγαρο Λόγγου στη Θεσσαλονίκη, στο Thessaloniki Art sand Culture,
“Κόκκινο Σπίτι” ή “μέγαρο Λόγγου” στη Θεσσαλονίκη
Τελευταία επίσκεψη: 6/10/2015
Συλλογικό έργο, (1985-6), Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας
ZafeirisCh. (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, [Thessaloniki Handbook, history, culture, the city today, flavours, museums, routes], Athens: Exantas