Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Μονή Βλατάδων

Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται στην Άνω Πόλη.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1969 Κατασκευάστηκαν τα γύρω κτίρια.

    1980 Ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης εξαιτίας ζημιών από το σεισμό του 1978. Διήρκησαν έναν χρόνο και αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1910 Επισκευάστηκε μιμούμενο το γνήσιο βυζαντινό καθολικό.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    1351 Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ 1351 και 1371.

    1360 Οι τοιχογραφίες είναι της εικοσαετίας 1360- 1380.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της βυζαντινής μονής. Τα γύρω κτίρια κατασκευάστηκαν επί χούντας, σε σχέδια Νικολάου Μουτσόπουλου και στεγάζουν το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Σε αυτά διακρίνεται μια σύνθεση βυζαντινών, παραδοσιακών και μπρουταλιστικών στοιχείων. Παρά την επιτυχημένη μεταφορά αυτών των στοιχείων στο οπλισμένο σκυρόδεμα, δημιουργείται πρόβλημα κλίμακας σε σχέση με τα γύρω κτίρια της Άνω Πόλης. Παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί ο βυζαντινός ναός μέσα στους αιώνες, δομικά και μορφολογικά παραπέμπει στην παλαιολόγεια τεχνοτροπία. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με ιδιόμορφη τοιχοποιία και ο τρούλος δε στηρίζεται σε κίονες, αλλά στους τοίχους του ιερού και σε δύο πεσσούς στη δυτική πλευρά. Επίσης, περιβάλλεται από στοά, στις απολήξεις της οποίας υπάρχουν δύο παρεκκλήσια. Ο ναός πιθανότατα κατασκευάστηκε πάνω σε προγενέστερο ναό από τους Ησυχαστές αδερφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλάτη (εξού και Βλαταίων ή Βλατάδων), οι οποίοι το 1359 ζωγράφισαν το δάσκαλό τους, Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά. Οι τοιχογραφίες είναι χτυπημένες με σφυρί για να βαφτεί σωστά ο τοίχος από τους Τούρκους. Θεωρούνται μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, καθώς συνδέονται με την τελευταία «αναλαμπή» της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πριν την πτώση της.

Τι δε βλέπω;

Είναι η μοναδική μονή της πόλης που λειτουργεί αδιάκοπα από τη βυζαντινή περίοδο έως σήμερα. Αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Χριστό Παντοκράτορα. Σήμερα είναι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το επίθετο των αδερφών Βλάτη σημαίνει αυτοί που εμπορεύονταν το βλάτι, ένα πολύτιμο ύφασμα. Επί οθωμανικής περιόδου, λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα ως τζαμί, όπως μαρτυρούν οι χτυπημένες τοιχογραφίες, αλλά κατά το μεγαλύτερο διάστημα, η μονή είχε την εύνοια του σουλτάνου, με πολλά προνόμια. Έτσι, παρέμεινε μια πολύ πλούσια μονή και συχνά οι μοναχοί ενοικίαζαν τα δροσερά κελιά τους το καλοκαίρι σε εύπορους Θεσσαλονικείς και λίγη σημασία έδιναν σε φιλανθρωπίες. Μέχρι πρόσφατα, οι Θεσσαλονικείς αποκαλούσαν τη μονή «Τσαούς μαναστίρ». Οι θεωρίες προέλευσης αυτής της ονομασίας είναι πολλές, όπως ότι α) ο Τσαούς Μπέης επισκεύασε τον πύργο της εισόδου του Επταπυργίου και επέβλεπε τους αγωγούς ύδρευσης και β) από τη φρουρά με τσαούση (λοχία) που παρείχε ο σουλτάνος στη μονή, ως ανταπόδοση για τη βοήθεια στην κατάληψη της πόλης. Οι περισσότεροι ιστορικοί συγκλίνουν στην πρώτη εκδοχή. Τέλος, εντός και εκτός του καθολικού, βρέθηκαν τάφοι από το 14ο έως και τις αρχές του 16ου αιώνα.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Επταπυργίου

Βιβλιογραφία

Αναστασιάδου Μ., (2008), Θεσσαλονίκη 1830-1912, η μητρόπολη στην εποχή των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, ΕΣΤΙΑ

Βελένης Γ., (2003), Μεσοβυζαντινή ναοδομία στη Θεσσαλονίκη, Ακαδημία Αθηνών

Ζαφείρης Χ., (2006), Θεσσαλονίκης τοπιογραφία, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Θεοδωρίδης Π., (2013), Θεσσαλονίκη, διήγηση ενός αιώνα, Θύραθεν

Καλογήρου Ν., (1997), Η πρώτη μεταπολεμική περίοδος, η διάδοση και η προσαρμογή του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης, στο Λιοντής Κ., (1997) (επ), Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης, στο Επτά Ημέρες, Καθημερινή, σ. 30-31

Κουρκουτίδου- Νικολαΐδου Ε., Τούρτα Α., (1997), Περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Αθήνα: Εκδόσεις Καπόν

Παϊσίδου Μ., (χ.χ.), Βυζαντινές εκκλησίες Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης

Τσακτσίρα Λ., Παπανθίμου Κ., Μάντζιου Γ., Καλογήρου Ν., (2014), Θεσσαλονίκη, η πόλη και τα μνημεία της, Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης Παιδεία

Open House Thessaloniki, (2019), Μονή Βλατάδων, ΟΗΤΗ

Open House Thessaloniki, (2018), Μονή Βλατάδων, ΟΗΤΗ