Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ναός Αγίας Αικατερίνης

Ο Ναός Αγίας Αικατερίνης είναι βυζαντινός ναός στην Άνω Πόλη.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1947 Έναρξη εργασιών αποκατάστασης. Ολοκληρώθηκαν το 1951.

    1978 Εργασίες στερέωσης εξαιτίας σεισμού.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1510 Πιθανή χρονολογία μετατροπής σε τζαμί.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    Κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα, πιθανόν κοντά στο 1310. Οι τοιχογραφίες είναι της ίδιας εποχής.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής επί δυναστείας Παλαιολόγων (ύστερη βυζαντινή περίοδος). Είναι σύνθετος τετρακιόνιος εγγεγραμμένος ναός με 5 τρούλους και περίστωο που καταλήγει σε 2 παρεκκλήσια. Έχει ανθρώπινη κλίμακα, πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κόγχες στους τρούλους, βαθμιδωτά τόξα, πλίνθινους ημικίονες, μαρμάρινα μέλη από αρχαιότερα μνημεία, κομψές αναλογίες και άλλα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία που καθιστούν το ναό σπάνιο παράδειγμα της Παλαιολόγειας αναγέννησης στη Μακεδονία. Επί οθωμανικής περιόδου, μετατράπηκε σε τζαμί. Όταν αποκαταστάθηκε ως χριστιανικός ναός, ανακαλύφθηκαν λίγες, αλλά εξαιρετικές τοιχογραφίες, δείγματα της καλλιτεχνικής ακμής της πόλης. Οι τοιχογραφίες έχουν έναν μοναδικό ρεαλισμό και περιλαμβάνουν τη Θεία Ευχαριστία και Μετάληψη, σκηνές από τη ζωή του Χριστού και αγίων, αγγέλους και προφήτες.

Τι δε βλέπω;

Οι βυζαντινοί ναοί στη Θεσσαλονίκη ήταν πάρα πολλοί. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν από 350. Οι πηγές που έχουμε διαθέσιμες αναφέρουν πάνω από 50 ναούς και 40 μοναστήρια. Σήμερα, σώζονται συνολικά 15. Δε γνωρίζουμε ποιο ήταν το αρχικό όνομα του ναού. Ίσως ήταν αφιερωμένος στο Χριστό και ενδέχεται να ήταν καθολικό μονής. Όταν μετατράπηκε σε τζαμί, ονομάστηκε Γιακούπ Πασά Τζαμί.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Ηούς & Τσαμαδού

Βιβλιογραφία

Τσακτσίρα Λ., Παπανθίμου Κ., Μάντζιου Γ., Καλογήρου Ν., (2014), Θεσσαλονίκη, η πόλη και τα μνημεία της, Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης Παιδεία

 

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας

 

Κουρκουτίδου- Νικολαΐδου Ε., Τούρτα Α., (1997), Περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Αθήνα: Εκδόσεις Καπόν

 

Παϊσίδου Μ., (χ.χ.), Βυζαντινές εκκλησίες Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης