Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ναύαρχος Βότσης

Ο Νικόλαος Βότσης ήταν ανώτατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και η προτομή του βρίσκεται μπροστά από το Λευκό Πύργο.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1934 Αποκαλύφθηκε.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η προτομή του ναυάρχου Νικολάου Βότση (1877- 1934) είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μνημειακής γλυπτικής στην πόλη. Είναι έργο κλασικιστικής γλυπτικής αντίληψης. Το γλυπτό είναι εκφραστικό και ο Βότσης απεικονίζεται αυστηρός και επιβλητικός. Είναι τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινο πυραμοειδές βάθρο, στο οποίο αναγράφονται στίχοι του Γιώργου Σουρή προς τιμήν του και σε πλαϊνή επιφάνεια τα ονόματα του πληρώματος του τορπιλοβόλου που κυβερνούσε ο Βότσης, όταν βύθισε το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ Μπουλέντ.

Τι δε βλέπω;

Ο Βότσης καταγόταν από την Ύδρα, πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και τορπίλισε το Φετίχ Μπουλέντ, ενώ αυτό βρισκόταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μια εβδομάδα πριν την παράδοση της πόλης στον ελληνικό στρατό. Μετά, κυβέρνησε άλλα δύο θωρηκτά κι έπειτα, έγινε Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη. Το γλυπτό είναι από τα παλαιότερα της πόλης και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη τον Αθηναίο. Επί Κατοχής, εδώ ήταν το τέρμα αντιστασιακών εκδηλώσεων. Οι νέοι κατέθεταν στεφάνι, έψελναν τον εθνικό ύμνο, ενώ οι Ναζί τους σημάδευαν με τα όπλα τους.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Λεωφ. Νίκης

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας

 

Ορφανίδης Δ., (2016), Υπαίθρια Γλυπτά της Θεσσαλονίκης, παράμετροι υποβάθμισης και φθοράς των υλικών τους, Διπλωματική Εργασία, Α.Π.Θ.