Οι κήποι του Πασά είναι ένα από τα μοναδικά σωζόμενα σύνολα φανταστικής αρχιτεκτονικής στη χώρα.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1922 Η κύρια φθορά των κήπων οφείλεται στο κύμα Ελλήνων προσφύγων κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με τα υλικά αυτά οι πρόσφυγες επιδιόρθωσαν τα σπίτια των Τούρκων που είχαν αποχωρήσει.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
1904 Μία επιγραφή μας πληροφορεί ότι πρόκειται για έργα του 1904.
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Μέσα σε μία πράσινη έκταση 1000 τ.μ. συναντά κανείς περίεργες κατασκευές από τσιμέντο, αδρές πέτρες και τούβλα. Πρόκειται για ένα σιντριβάνι, μια στοά, ένα υπερυψωμένο καθιστικό, μία στέρνα και μία μικρή πύλη που οδηγεί σε υπόγειο χώρο. Η θέα από το σημείο αυτό της πόλης είναι κατά τόπους εντυπωσιακή. Το πάρκο αυτό δε χαίρει της δέουσας προσοχής και φροντίδας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ ορισμένες φορές είναι κλειστό.
Τι δε βλέπω;
Αυτού του είδους οι ελεύθερες διακοσμητικές κατασκευές είναι ένα από τα μοναδικά σωζόμενα σύνολα φανταστικής αρχιτεκτονικής στη χώρα. Θυμίζουν κάπως τα σχεδόν σύγχρονα έργα του Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης. Αποτελούσαν μέρος του μεγάλου κήπου του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου. Πρέπει να υπήρχαν και άλλες κατασκευές που δε σώθηκαν. Η ονομασία Κήποι του Πασά είναι άγνωστο που αναφέρεται, όπως άγνωστος είναι και ο αρχιτέκτονάς τους. Την εποχή που κατασκευάστηκαν, στην πόλη γίνονταν πολλά έργα εκσυγχρονισμού και εξωραϊσμού από την οθωμανική διοίκηση, ενώ υπήρχε και μία εύρωστη κοσμοπολίτικη αστική τάξη. Η περιοχή που επιλέχθηκε για να κατασκευαστούν, ήταν έξω από τα τείχη και τον ιστορικό πυρήνα της πόλης, σε έναν ευάερο και ανοιχτό χώρο με εντυπωσιακές οπτικές φυγές προς την πόλη και τη θάλασσα.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Ελένης Ζωγράφου
Βιβλιογραφία
http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/7-13.pdf
Τελευταία επίσκεψη 20/3/2014
Θεοδωρίδης Π., (2013), Θεσσαλονίκη, διήγηση ενός αιώνα, Θύραθεν
Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας
Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
Τζήμου Κ., (χ.α.), Οι κήποι του Πασά, Parallaxi
http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/astikoi-mythoi-oi-kipoi-toy-pasa
Τελευταία επίσκεψη 20/3/2014