Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Παραλία- Λεωφόρος Νίκης

Μέσω αυτής της διαδρομής, ο πυρήνας της πόλης έρχεται σε άμεση και διαρκή επαφή με το υδάτινο στοιχείο.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1869 Κατεδαφίστηκε το παραθαλάσσιο τείχος.

    1870 Χαράχθηκε.

    1876 Στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας, η οθωμανική διοίκηση έστησε 7 αγχόνες και κρεμάστηκαν άδικα 7 Ρομά για το λιντσάρισμα, των προξένων Γαλλίας και Γερμανίας, από τον τουρκικό όχλο. Η εκτέλεση έγινε παρουσία αγημάτων Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Ελλάδας.

    1903 Εγκαινιάστηκε επίσημα.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η παραλία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το τμήμα από το λιμάνι έως το ύψος της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, δεν είναι τυχαία η “ραχοκοκαλιά” της ζωντάνιας και των δραστηριοτήτων της πόλης. Μέσω αυτής της διαδρομής, ο πυρήνας της πόλης έρχεται σε άμεση και διαρκή επαφή με το υδάτινο στοιχείο. Κατάλληλη για -ειδικά πρωινό- περίπατο, για τρέξιμο ή ποδήλατο (όταν δεν έχει πολυκοσμία) αλλά και για διασκέδαση. Η λεωφόρος Νίκης είναι γεμάτη από καφετέριες που σφίζουν από ζωή όλη τη μέρα, κυρίως χάρη στους φοιτητές. Το βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας, χτυπά η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης της πόλης: bars, clubs, mainstream ακούσματα, LGBTQI friendly χώροι, συνθέτουν ένα πολύμορφο σκηνικό. Στη λεωφόρο Νίκης και στους παρακείμενους δρόμους υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα πολλά εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, διατηρώντας επάξια τη φήμη και την παράδοση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικό προορισμό. Ένα από τα ιστορικά αυτά εστιατόρια ήταν το Όλυμπος-Νάουσα.

Τι δε βλέπω;

Η παραλία περίπου 1.650 μέτρων δημιουργήθηκε επί οθωμανικής περιόδου με την κατεδάφιση του παραθαλάσσιου τείχους, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της πόλης. Για την επιχωμάτωση της παραλίας χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά του τείχους. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργήθηκε μια προκυμαία, λιμενικά κτίρια, κυκλοφοριακή αρτηρία (σημερινή Νίκης) και οικόπεδα.  Η ακτογραμμή επεκτάθηκε από την Προξένου Κορομηλά, έως τη σημερινή παραλία. Είναι άγνωστο τι άλλο θάφτηκε μαζί με τα υλικά των κατεδαφισμένων τειχών. Είναι μια ιστορική περίπτωση αστικής αναζωογόνησης. Τα κακόφημα, υγρά, ανθυγιεινά και δυσώδη σπίτια του θαλάσσιου τείχους, ξαφνικά έγιναν περιζήτητα και η αξία της γης εκτοξεύθηκε, μόλις αυτό γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε η παραλία. Το έργο κόστισε συνολικά 100.000 τουρκικές λίρες. Τα εγκαίνια έγιναν με σφάξιμο κριαριών, ακολουθώντας το ισλαμικό έθιμο.

Βιβλιογραφία

Αναστασιάδης Γ., Χεκίμογλου Ε., (2000), Όταν η Θεσσαλονίκη μπήκε στον 20ο αιώνα, τα διακόσια σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη από το 1900 ως το 1910, Θεσσαλονίκη: UniversityStudioPress

Αναστασιάδης Α., Χεκίμογλου Ε., (1997), Η Διαδρομή της μνήμης, University Studio Press

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών