Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Πλατεία Ελευθερίας

Η Πλατεία Ελευθερίας είναι η ιστορικότερη πλατεία της πόλης. Πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη, συνέβησαν εδώ.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1917 Πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης και τα περισσότερα κτίρια της πλατείας. Αργότερα, με την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου Εμπράρ, η πλατεία διευρύνθηκε.

    1930 Η πλατεία σκάβεται για να ανεγερθεί το ταχυδρομείο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

    1936 Χώρος διαδηλώσεων και πολιτικών συγκρούσεων κατά το Μεσοπόλεμο. Έχει μείνει στην Ιστορία και για την αιματηρή διαδήλωση του Μάη του 1936 με 10 νεκρούς διαδηλωτές.

    1942 Στις 11 Ιουλίου (το "μαύρο Σάββατο"), ημέρα ανάπαυσης των Εβραίων και ίδια ημερομηνία με την επανάσταση των Νεότουρκων, οι ναζί διατάζουν τη συγκέντρωση περίπου 7.000 Εβραίων.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1867 Διανοίχτηκε με την προέκταση της σημερινής οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας δε θυμίζει τίποτα από το παρελθόν της και ούτε καν θυμίζει πλατεία. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης οχημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια για ριζική ανάπλασή της, ώστε να χρησιμοποιείται ως κανονική πλατεία και να ανακτήσει την ιστορική της μνήμη. Πέριξ αυτής, υπάρχουν σημαντικά -εκλεκτικιστικά κυρίως- κτίρια, με προεξέχον το Μέγαρο Στάιν.

Τι δε βλέπω;

Επί Οθωμανικής περιόδου ονομαζόταν Πλατεία Ολύμπου ή Πλατεία Σκάλας και ήταν το σημείο αποβίβασης ταξιδιωτών επιβατικών πλοίων, οι οποίοι πλησίαζαν την ακτή με βάρκες. Επίσης, εκεί λάμβαναν μέρος οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού κατά το 19ο αιώνα. Οι Θεσσαλονικείς την αποκαλούσαν “σαλόνι της πόλης”. Γύρω από την πλατεία υπήρχαν πολλά καφέ, ζαχαροπλαστεία και το διάσημο “Φλόκα”, το καφέ των στρατιωτικών της Αντάντ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το όνομά της η πλατεία το πήρε από την επανάσταση των Νεότουρκων (στις 11/7/1908, όντας η πόλη ακόμα υπό Οθωμανική διοίκηση), οι οποίοι με μήνυμά τους σε 10 γλώσσες ανέπτυσσαν τα ιδανικά της νέας Τουρκίας περί ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης για όλους. Το κίνημα των Νεότουρκων βασίστηκε στα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης και ήταν συνέχεια του κινήματος των Νέο-οθωμανιστών, το οποίο ιδεολογικά εμπνεόταν από το δυτικοευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Λίγες δεκαετίες αργότερα, αφού οι ναζί είχαν καταλάβει την Ελλάδα, περίπου 7000 Εβραίοι της πόλης υποχρεώνονταν να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο με τα γόνατα και να κινούν άσκοπα τα χέρια, μαστιγώνονταν και απειλούνταν ότι θα τους έτρωγαν τα λυκόσκυλα αν κάποιος επιχειρούσε να ξεφύγει. Πολλοί πέθαναν επί τόπου, άλλοι σε λίγες εβδομάδες, αφού είχαν σταλεί σε περιοχές με ελονοσία ή στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περίπου 50.000 Εβραίοι εκκαθαρίστηκαν από τους ναζί, μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Βιβλιογραφία

Αναστασιάδης Γ., Χεκίμογλου Ε., (2000), Όταν η Θεσσαλονίκη μπήκε στον 20ο αιώνα, τα διακόσια σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη από το 1900 ως το 1910, Θεσσαλονίκη: UniversityStudioPress

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιονιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας

Ζαφείρης Χ., (2006), Θεσσαλονίκης τοπιογραφία, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Τζήμου Κ., (χ.α.), Πλατεία Ελευθερίας: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, Parallaxi,

http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/plateia-eleytherias-parelthon-paron-kai-mellon-tis

Τελευταία επίσκεψη 20/3/2014

Τομανάς Κ., (1997), Οι πλατείες της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944, Θεσσαλονίκη: Νησίδες

 

Φραγκάκη Syrett Ε., (2003), Το Κίνημα των Νεότουρκων, στο Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ.6, σ.σ. 41-50