Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Θέατρο Κήπου

Το Θέατρο Κήπου είναι ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένο υπαίθριο θέατρο που διακρίνεται για την λιτότητα των αρχιτεκτονικών μορφών του και την μικρή ποικιλία υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997, το κτίριο ανασχεδιάστηκε με αρκετή επιτυχία.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένο υπαίθριο θέατρο που διακρίνεται για την λιτότητα των αρχιτεκτονικών μορφών του και την μικρή ποικιλία υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Βρίσκεται στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στο κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τόπο χαλάρωσης των Θεσσαλονικέων. Το κτίριο ενσωμάτωσε με επιτυχία μεγάλα δέντρα που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο, δίχως να τα καταστρέψει, ενώ επιλέχθηκαν εμφανή τούβλα και ξύλινα στοιχεία έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον του πάρκου.

Τι δε βλέπω;

Το θέατρο αυτό λειτουργεί από δεκαετίες στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Με τον ανασχεδιασμό του κτιρίου αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα του έντονου αστικού θορύβου με τη χρήση κατακόρυφων και οριζόντιων ηχοπετασμάτων, αναβαθμίστηκαν οι σκηνικές δυνατότητες, δημιουργήθηκαν χώροι γραφείων, φιλοξενίας ημιυπαίθριων εκθέσεων, κινηματογραφικών προβολών, φουαγιέ, κυλικείο και προστατεύτηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για παιδιά και ανεβαίνουν θεατρικά έργα.

Βιβλιογραφία

Μπάρκας Ν.Κ., (2004), Σχεδιασμός υπαίθριου θεάτρου σε αστικό χώρο: Το Θέατρο Κήπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρακτικά συνεδρίου “Ακουστική 2004”,

http://nikosbarkas.gr/Pidiefia/18.pdf