Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Βασιλικό Θέατρο)

Αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1940 Κατασκευάστηκε το Βασιλικό Θέατρο σε σχέδια Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

    1961 Στις 13 Ιανουαρίου ιδρύεται το Κ.Θ.Β.Ε. με πρώτο διευθυντή το σκηνοθέτη Σωκράτη Καραντινό.

    1973 Έναρξη λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., η οποία προσφέρει δωρεάν θεατρική παιδεία.

    1996 Το Κ.Θ.Β.Ε. γίνεται μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το Βασιλικό Θέατρο αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), το οποίο αρχικά είχε ως έδρα το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η σκηνή του είναι χωρητικότητας 721 θέσεων και διαθέτει εκτεταμένο φουαγιέ, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ. Σε αυτό φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο όμως εντάσσει και στοιχεία του αρχιτεκτονικού παρελθόντος της πόλης. Παρά τα πρωτοποριακά του χαρακτηριστικά για την εποχή (π.χ. περιστρεφόμενη σκηνή, μετατροπή της αίθουσας από θερινή σε χειμερινή) δεν κατάφερε μορφολογικά να ενταχθεί πλήρως στον περιβάλλοντα χώρο.

Τι δε βλέπω;

Αρχικά, σχεδιάστηκε ως θερινή σκηνή της μοναδικής κρατικής σκηνής της χώρας, δηλαδή του τότε Βασιλικού κι έπειτα Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μετά την Κατοχή, φιλοξένησε πλήθος σημαντικών παραστάσεων και επισκευάστηκε δύο φορές, μέχρι να λάβει τη σημερινή του μορφή. Ο θεσμός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι μεταγενέστερος. Εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1961 με την τραγωδία του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος” στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία) και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Κ.Θ.Β.Ε. είναι η παρουσίαση και διδασκαλία σημαντικών ελληνικών και ξένων έργων στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα. Στις καινοτομίες του ανήκουν το ότι ήταν το πρώτο θέατρο της Ελλάδας με εναλλασσόμενο δραματολόγιο και το ότι διοργάνωσε σειρά λογοτεχνικών πρωινών. Στο παρελθόν είχε αποκεντρωτικές τάσεις με το “Θέατρο της Θράκης” (Κομοτηνή) και το “Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας” (Σέρρες). Λειτούργησε επίσης και η παιδική σκηνή, η οποία σήμερα έχει τη μορφή ενός νέου είδους κουκλοθέατρου, δημιουργήθηκε η χορευτική ομάδα “Αέναον Χοροθέατρο” (1982) και η Όπερα Θεσσαλονίκης (1997), η οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκε με το Κ.Θ.Β.Ε.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας

Ζαφείρης Χ., (2006), Θεσσαλονίκης τοπιογραφία, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

Κολώνας Β., (2012), Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας: Θεσσαλονίκη 1912-2012, University Studio Press

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, (2010), Βασιλικό Θέατρο- Ιστορικό,

http://www.ntng.gr/

Τελευταία επίσκεψη 25/6/2014