Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Μέγαρο Στάιν

Στο άνω μέρος του Μεγάρου Στάιν διακρίνουμε έναν περίτεχνο τρούλο που επιστέφεται από μία γυάλινη σφαίρα με μεταλλικές νευρώσεις.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1917 Μεγάλη πυρκαγιά, το Μέγαρο Στάιν διασώζεται.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


    1906 Ανέγερση Μεγάρου Στάιν επί της τότε Λεωφόρου Σαμπρή Πασά.

  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το Μέγαρο Στάιν βρίσκεται στη συμβολή της οδού Βενιζέλου με τον πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Στο άνω μέρος του διακρίνουμε έναν περίτεχνο τρούλο που επιστέφεται από μία γυάλινη σφαίρα με μεταλλικές νευρώσεις. Αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι σπάνιο για την πόλη της Θεσσαλονικής και κάπως παράταιρο σε σχέση με τις αυστηρές γραμμές του υπόλοιπου κτιρίου. Ο κύλινδρος του τρούλου (το λεγόμενο τύμπανο) κοσμείται από μακρόστενα παράθυρα με οξυκόρυφη απόληξη, ενώ πάνω από αυτόν δεύτερος τρουλίσκος διαθέτει μικρά κυκλικά ανοίγματα και στηρίζει την πράσινη σφαίρα. Η στέγαση των τρούλων αυτών είναι φολιδωτή και έχει γκρίζο-ασημένιο χρώμα.

Τι δε βλέπω;

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης. Είναι από τα λίγα που επέζησαν της πυρκαγιάς του 1917 αλλά και των μαζικών κατεδαφίσεων των μεταπολεμικών δεκαετιών. Χτίστηκε πάνω σε μία από τις νέες λεωφόρους που διάνοιξαν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης. Η οικονομική άνθηση που έφερε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επέτρεψαν την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και προσέλκυσαν ξένους εμπορικούς οίκους. Ένας από αυτούς ήταν και ο αυστριακός εμπορικός οίκος Στάιν που επέλεξε το σημείο αυτό κοντά στο λιμάνι και την Πλατεία Ελευθερίας για την οικοδόμηση του κτιρίου αυτού, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ernst Loewy. Δυστυχώς, στο κτίριο προστέθηκε αργότερα νέος όροφος με αποτέλεσμα να χαθεί η αρχική αρμονική σχέση του κομψού τρούλου με το υπόλοιπο σώμα του κτίσματος. Σήμερα, στεγάζει γραφεία και άλλες επιχειρήσεις.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Καλαποθάκη 2 & Ελ. Βενιζέλου

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας

Κολώνας Β., (2012), Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, Θεσσαλονίκη: University Studio Press