Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Λόφος Αρδηττού

Ο λόφος Αρδηττού είναι αυτός στον οποίο κατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ανήκει στους ιερούς λόφους της αρχαίας Αθήνας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1877 Η πρώτη προσπάθεια αναδάσωσης.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο Λόφος Αρδηττού, μαζί με το λόφο Άγρα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται το Παναθηναϊκό Στάδιο, έχει έκταση περίπου 74 στρεμμάτων (χωρίς το στάδιο) και περίπου 235μ υψόμετρο. Είναι κατάφυτος από πεύκα και η είσοδος βρίσκεται επί της οδού Αρχιμήδους. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα μονοπάτια του λόφου και περιμετρικά του σταδίου. Πολλοί είναι επίσης και αυτοί που πάνε για τρέξιμο περιμετρικά του σταδίου. Η θέα είναι εντυπωσιακή σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο. Από την κορυφή του πετάλου, από όπου βλέπουμε το στάδιο στο σύνολό του, αλλά και από άλλα σημεία του λόφου και του σταδίου, από όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τοπόσημα της Αθήνας από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μεταξύ αυτών είναι η Ακρόπολη και ο Λόφος Λυκαβηττού.

Τι δε βλέπω;

Το όνομα του λόφου προέρχεται από τον αρχαίο ήρωα Αρδήττη, ο οποίος συμφιλίωσε εδώ τους κατοίκους της Αττικής. Ο λόφος ήταν ιερός στην αρχαιότητα. Εδώ πραγματοποιούνταν τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια, ορκίζονταν οι δικαστές και υπήρχε και ιερό της θεάς Τύχης. Εκείνη την εποχή, ο λόφος ήταν κατάφυτος και φιλοξενούσε άγρια ζωή, αλλά μέσα στους αιώνες αποψιλώθηκε, όπως συνέβη και με άλλους λόφους (π.χ. Φιλοπάππου). Εκτός από γραφειοκρατικά εμπόδια, η αναδάσωση του 19ου αιώνα συνάντησε και πολλά άλλα εμπόδια, διότι ο λόφος χρησιμοποιείτο ως βοσκοτόπι και οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων, μεγαλοτσιφλικάδων και μοναστηριών με κτήματα στο λόφο ήταν έντονες.

Βιβλιογραφία

Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London

 

Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. Θέαση Ορθοφωτογραφιών

 

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών

 

Καπετάνιος Β. Α., (2006), Αθήνα Ζεις; Η πόλη που έφυγε, η πόλη που μένει…, Αθήνα: Εκδόσεις Φιλιππότη