Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Αρχαία Αγορά

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς ήταν το κεντρικότερο σημείο της αρχαίας Αθήνας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1931 Ξεκίνησαν οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και συνεχίζονται ακόμη.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς είναι η καρδιά της αρχαίας πόλης, η σημαντικότερη περιοχή της αρχαίας Αθήνας. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της σημερινής οδού Αδριανού. Επισκεπτόμενος κάποιος το χώρο είναι πιθανό να νιώσει μια σύγχυση ως προς το ποια κτίρια υπάρχουν ή προϋπήρχαν και ποια ήταν τα όρια και η θέση πολλών εξ’ αυτών. Για το λόγο αυτό γίνεται μια αναλυτική καταγραφή και περιγραφή αυτών στην παρούσα ιστοσελίδα, στοχεύοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο. Το βέβαιο είναι ότι στο χώρο αυτό υπάρχουν “απομεινάρια” πολλών ιστορικών φάσεων. Υπάρχουν παντού τα ίχνη όλων των εισβολέων (Περσών, Ρωμαίων, Ερούλων, Βησιγότθων, Βάνδαλων, Σλάβων). Πέραν των αρχαιολογικών καταλοίπων, η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Αγοράς προσφέρει έναν μοναδικό περίπατο μέσα στο αττικό πράσινο, ειδικότερα στα μονοπάτια κάτω από τον Άρειο Πάγο, κάνοντας επισκέπτες και κατοίκους να ξεχάσουν ότι βρίσκονται σε μια πολύβουη πόλη.

Τι δε βλέπω;

Ίχνη κατοίκησης στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς υπάρχουν από το 4000 π.Χ. Από το 3000 π.Χ. περίπου ως το 600 π.Χ. στο χώρο  υπήρχαν κυρίως οικίες και τάφοι. Από το 600 π.Χ. περίπου, εποχή του Σόλωνα και της απαρχής της δημοκρατίας στην Αθήνα, η περιοχή αλλάζει ρόλο και μορφή. Mετατρέπεται από οικιστικό σε διοικητικό κέντρο. Η ποικιλία δραστηριοτήτων ήταν τεράστια. Η αγορά, τα δημόσια κτίρια, οι εκλογές, οι κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, το εμπόριο, οι θεατρικοί αγώνες (πριν κατασκευαστεί το θέατρο του Διονύσου) ήταν μερικές από τις δραστηριότητες αυτές. Εδώ τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της διάκρισης των εξουσιών, όπως τη γνωρίζουμε στις σύγχρονες δημοκρατίες, καθώς υπήρχαν κτίρια και λειτουργίες της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Αυτόν το χαρακτήρα κράτησε η περιοχή ως τον 5ο αι. μ.Χ. Στο μεσοδιάστημα αυτό γνώρισε καταστροφές, ακμή και παρακμή. Κατά τις ανασκαφές, βρέθηκαν πάνω από 7.500 επιγραφές, οι οποίες ήταν πολύτιμες πηγές πληροφοριών. Παρά τα πάνω από 400 νεότερα οικήματα που κατεδαφίστηκαν και τα 122 στρέμματα που έχουν ήδη ανασκαφεί, οι αρχαιολόγοι μπορούν με αρκετά μεγάλη σιγουριά να υποθέσουν ότι κάτω από τα νεότερα οικοδομήματα, κρύβονται πολλές εκπλήξεις που περιμένουν να «έρθουν στο φως».

Βιβλιογραφία

Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London

Αντωνόπουλος Θ., (2014), Η Αρχαία Αγορά, ο ομφαλός της αρχαίας Αθήνας, Αθήνα, Ιστορία μιας πόλης, Lifo, μέρος 2ο

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος