Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση των δύο λόφων από το Δημήτρη Πικιώνη είναι υποδειγματική.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1954 Έναρξη εργασιών.
1957 Ολοκλήρωση.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η διαμόρφωση περιλαμβάνει τους δρόμους και πεζοδρόμους προς την Ακρόπολη, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το λόφο του Φιλοπάππου. Θεωρείται από τα κορυφαία έργα αρχιτεκτονικής τοπίου στην Αθήνα, καθώς η πλειοψηφία των οπτικών φυγών είναι προς τα μνημεία της Ακρόπολης. Ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Πικιώνης, χρησιμοποίησε υλικά και μορφές από την αρχαιοελληνική, τη βυζαντινή και τη λαϊκή παράδοση, ενώ ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την ιαπωνική αρχιτεκτονική. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να εκφράσει την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνισμού. Η περίτεχνη πλακόστρωση με τη χρήση αγγείων και αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και η φύτευση με φυτά της Αττικής πάνω σε μη ανασκαμμένες αρχαιότητες, έχουν προκαλέσει ορισμένα επικριτικά σχόλια. Ωστόσο, είναι κοινή παραδοχή ότι μέσω αυτής της διαμόρφωσης εκφράζεται η οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος και ιδιαίτερα του αρμονικού συνδυασμού αρχιτεκτονικής, φυσικού τοπίου και ιστορικής μνήμης.
Τι δε βλέπω;
Ο Πικιώνης υποστήριζε ότι το ελληνικό τοπίο είναι η γεωλογική βάση του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της απλότητας της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, υποστήριζε τη στροφή του μοντέρνου στην ανατολικομεσογειακή γενέτειρά του. Ωστόσο, ο Πικιώνης έβλεπε ότι η υπερβολική αφαίρεση του μοντερνισμού οδήγησε στον κυβισμό, τον νέο- πλαστικισμό και τον κονστρουκτιβισμό, δημιουργώντας ένα ρεύμα χωρίς λογική, τόπο, συναίσθημα και τέχνη.
Βιβλιογραφία
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (2000), Διαμόρφωση Aρχαιολογικού Xώρου γύρω από την Aκρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, culture2000,
http://www.culture2000.tee.gr/ATHENS/GREEK/main2.html
Τελευταία επίσκεψη 15/9/2013
Κάραλη Τ., (2010), Ελληνικότητα και μοντέρνο στο μεσοπόλεμο. Οι μεταμορφώσεις της ελληνικότητας: από το esprit nouveau στο 3ο μάτι, στο Ρόδη Α.Π., Τουρνικιώτης Π., (επ.), (2010), Εκδοχές του μοντέρνου στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, do.co.mo.mo, Futura, Μουσείο Μπενάκη, Ε.Μ.Π.