Η είσοδος του Μενδρεσέ, του μουσουλμανικού σχολείου κατά την Οθωμανική περίοδο.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1833 Μετατράπηκε σε φυλακή. Λειτούργησε ως τέτοια έως τη βασιλεία του Γεωργίου Α΄.
1914 Κατεδαφίστηκε.
2000 Τοποθετήθηκε νέα πόρτα.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
1721 Κατασκευάστηκε. Ένα χρόνο μετά ιδρύθηκε η σχολή από το Μεχμέτ Φαχρή.
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Ο Μενδρεσές ήταν το ιεροσπουδαστήριο των μουσουλμάνων της Αθήνας. Εδώ διδάσκονταν αραβική, περσική και τουρκική θεολογία, φιλολογία και φιλοσοφία, με βάση το Κοράνι. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, οι αρχαιολόγοι ήδη από το 1840 επέμεναν για την απομάκρυνση των φυλακών (είχε μετατραπεί ήδη σε φυλακή) και κατεδάφιση του Μενδρεσέ, ώστε να πραγματοποιηθούν ανασκαφικές εργασίες. Αυτές έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα, με σημαντικότερο το τμήμα της υστερορωμαϊκής οχύρωσης της πόλης. Συνεπώς, διατηρήθηκε μόνο η ξύλινη πύλη, η επιγραφή της και ένας μικρός θολωτός χώρος, τα οποία βλέπουμε και σήμερα προς ανάμνηση του Μενδρεσέ.
Τι δε βλέπω;
Το κτίριο είχε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα, με κεντρική αυλή. Το κεντρικό κτίριο, η σχολή, οι κοιτώνες δασκάλων και σπουδαστών, οι κοινόχρηστοι χώροι και ένα μικρό τζαμί συνέθεταν το Μενδρεσέ. Οι σπουδαστές (σοφτάδες) έκαναν πολυετείς σπουδές, πληρωμένες από την οθωμανική διοίκηση, και με την αποφοίτησή τους καταλάμβαναν σημαντικά δημόσια αξιώματα. Επιπλέον, εδώ συγκεντρώνονταν οι Οθωμανοί προύχοντες. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αυτοί αποφάσισαν να σκοτώσουν όλους τους ενήλικες χριστιανούς. Η απόφαση ανατράπηκε από την ηχηρή παρέμβαση του καδή Χαλήλ εφέντη, πράξη για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία αναγνώριση από την πόλη και το ελληνικό κράτος. Ο Μενδρεσές, κατά την επανάσταση καταστράφηκε και δεν ξαναλειτούργησε. Επί βασιλείας Όθωνα ανακατασκευάστηκε ως διώροφη φυλακή για διάσημους ληστές και πολιτικούς αντιφρονούντες (π.χ. στρατηγός Μακρυγιάννης, ο ποιητής Παράσχος).
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Πελοπίδα & Αιόλου
Βιβλιογραφία
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19827
Τελευταία επίσκεψη: 25/8/2015
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Μητροπούλου Κ. (χ.α.), Αθήνα, μνήμες και κτήρια, Αθήνα: Εκδόσεις Σιδέρης