Η Οδός Ηρώδου Αττικού είναι ο δρόμος του Προεδρικού Μεγάρου, της Προεδρικής Φρουράς και του πρωθυπουργικού γραφείου.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1897 Διανοίχτηκε. Προηγουμένως, ήταν μέρος των βασιλικών λαχανόκηπων, δηλαδή του σημερινού Κήπου του Προεδρικού Μεγάρου.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η Ηρώδου Αττικού είναι ένας μικρός, αλλά μεγάλης σημασίας δρόμος. Ξεκινάει από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και καταλήγει στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο) και στην ανατολική πλευρά του κήπου του Ζαππείου. Στα μόλις 630μ μήκους του δρόμου, συναντάμε τον Εθνικό Κήπο, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου (γραφείο πρωθυπουργού), αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσες πολυκατοικίες, την προεδρική φρουρά, αστυνομία, δημοσιογράφους, κάμερες και πολλές νεραντζιές, οι οποίες εκλύουν ένα όμορφο άρωμα την άνοιξη και το χειμώνα, οι καρποί εμπλουτίζουν τα χρώματα του δρόμου.
Τι δε βλέπω;
Από τα τέλη του 19ου αιώνα και για αρκετές δεκαετίες, ήταν δρόμος περιπάτου για την ελίτ της εποχής. Η αρχική ονομασία της οδού ήταν «Παλαιού Σταδίου». Στο όνομα του μεταπολεμικού εκσυγχρονισμού, πολύ όμορφα κτίρια των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα κατεδαφίστηκαν ή αλλοιώθηκαν σοβαρά, όπως το Μέγαρο Πεσμανζόγλου, η οικία Κουντουριώτη και το Αμαλίειον Ορφανοτροφείο. Εδώ, σήμερα βρίσκουμε τις υψηλότερες τιμές ακινήτων της χώρας. Όλα τα διαμερίσματα είναι πολυτελή και δεν υπάρχουν καταστήματα.
Βιβλιογραφία
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Καιροφύλας Γ., (2008), Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, Εκδόσεις Φιλιππότη