Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Πλατεία Συντάγματος

Η Πλατεία Συντάγματος πήρε το όνομά της από τη σύγκρουση των ανακτόρων με τους εξεγερθέντες. Ο Όθωνας αναγκάστηκε τελικά να θεσπίσει σύνταγμα.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1842 Πρώτη διαμόρφωση από τον Θεόφιλο Χάνσεν.

    1843 Γίνεται η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και μετονομάζεται σε Πλατεία Συντάγματος από Πλατεία Ανακτόρων.

    1854 Φυτεύεται πλήρως ο Κήπος των Μουσών.

    1857 Στρώνεται με το σύστημα Μακ Άνταμ.

    1929 Oλοκληρώνεται η ανακατασκευή της μαρμάρινης κλίμακας.

    2004 Τελευταία ανάπλαση.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Είναι η κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, στην οποία κυριαρχεί το μάρμαρο. Έγινε παγκοσμίως γνωστή από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς εδώ γίνονται διαδηλώσεις, συχνά επεισοδιακές, για τις οποίες έχει γίνει τόσο γνωστή η Ελλάδα τελευταία. Αρχαιότητες (ταφικός περίβολος του 4ου αι. π.Χ.), γλυπτά, καφετέριες και ο Κήπος των Μουσών, συνθέτουν την πιο δυναμική πλατεία της πόλης.

Τι δε βλέπω;

Πήρε το όνομα αυτό επειδή η πλατεία υπήρξε πεδίο σύγκρουσης των ανακτόρων με τους εξεγερθέντες πολίτες και πολιτικά κόμματα και ο βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε τελικά να θεσπίσει σύνταγμα. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της ενισχύθηκε από τους επαρχιώτες και ξένους επισκέπτες και χαρακτηρίστηκε ως «ο ομφαλός των Αθηνών και του Ελληνισμού». Στο σημείο αυτό βρέθηκε η αρχαία στήλη με την επιγραφή «ΗΟΡΟΣ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥΣΩΝ». Έκτοτε η πλατεία αποτελεί αφετηρία των χιλιομετρικών αποστάσεων από την Αθήνα. Περιμετρικά της πλατείας υπήρχαν νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων κατεδαφίστηκαν στο όνομα του τότε «εκσυγχρονισμού». Η ίδια η πλατεία έχει υποστεί αρχιτεκτονικές αλλαγές ήπιας κλίμακας. Τα διακοσμητικά γλυπτά της είναι αντίγραφα, ώστε τα γνήσια να μην πέσουν θύματα βανδαλισμού. Είναι το κομβικότερο σημείο των κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων και ζυμώσεων της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπήρξε από τους σημαντικότερους χώρους εκδηλώσεων και συνάντησης πολιτισμών.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Φιλελλήνων, Όθωνος, Λεωφόρος Αμαλίας και Βασιλέως Γεωργίου Α.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Μελαμπιανάκη Ε. (2006), Οι πλατείες της Αθήνας 1834-1945, διαδικασία διαμόρφωσης, λειτουργία- πολεοδομική σημασία, Ε.Μ.Π., διδακτορική διατριβή