Στον Υγρότοπο Βραυρώνας, το τοπίο είναι σχεδόν απαράλλαχτο από την αρχαιότητα κι έχει ελάχιστα επηρεαστεί από την ανάπτυξη της σύγχρονης εποχής.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οι δράσεις προστασίας του βιότοπου ξεκίνησαν στη δεκαετία του 2000.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Περίπου 30χλμ από την Αθήνα, ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και τη Ραφήνα, συναντάμε έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Αττικής. Πρόκειται για τον Υγρότοπο Βραυρώνας, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο χείμαρος Ερασίνος. Το τοπίο σχεδόν απαράλλαχτο από την αρχαιότητα, έχει ελάχιστα επηρεαστεί από την ανάπτυξη της σύγχρονης εποχής. Εκατέρωθεν του μικρού αυτού ποταμού υπάρχουν αμπελώνες και χωράφια με φιστικιές και κηπευτικά. Τελευταία, έχουν παρατηρηθεί οικιστικές πιέσεις, λαθροθηρία, λαθραλιεία και κατά τόπους χωματερές. Όλα αυτά δημιούργησαν την ανάγκη προστασίας του υγροτόπου για την οποία υπήρξαν συντονισμένες δράσεις. Πολλά σχολεία, αλλά και επισκέπτες, απολαμβάνουν ξεναγήσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι οποίες συνήθως ξεκινούν από το μουσείο Βραυρώνας. Οι ενημερωτικές πινακίδες (και με σύστημα Braille), το ηχοακουστικό σύστημα και το μονοπάτι για προβλήματα όρασης είναι μερικά από τα περιηγητικά εργαλεία.
Τι δε βλέπω;
Για να την προστασία του ενταγμένου στο δίκτυο NATURA 2000 βιότοπου και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας έδρασαν από κοινού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο δήμος Μαρκόπουλου και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ο Υγρότοπος Βραυρώνας φιλοξενεί πολλά θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και 170 είδη πουλιών. Σημαντικότερo ίσως είδος είναι το αττικόψαρο, ένα σπάνιο μικρό ψάρι του γλυκού νερού. Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας υπάρχει φωτογραφικός κατάλογος των πτηνών της περιοχής (http://www.ornithologiki.gr/page_list.php?lID=2&sp=side&st=yes&sf=no&ss=yes&bc=2353). Επιπλέον, κάθε πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, πραγματοποιείται ειδική εκδήλωση δράσεων συμπεριλαμβάνοντας παρατήρηση και απελευθέρωση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και έκθεση φωτογραφίας.
Βιβλιογραφία
http://www.ekke.gr/estia/Cooper/6oSynedrioPEEKPE/proceedings/12_Posters/112_Vitus_Trigou.pdf
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, (2013), Υγρότοπος της Βραυρώνας, συνύπαρξη φύσης και πολιτισμού,
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2355&aID=813
Τελευταία επίσκεψη 14/11/2013